Pozwalam na spełnienie się planu Jego Ojca. Jezus przyszedł, aby umrzeć za grzechu ludzkości, więc nawet gdyby Piłat go uniewinnił, to i tak prędzej czy później by zginął z tym, że nie na krzyżu a np. zlinczowany na ulicy lub w skrytobójczym zamachu.Gerwazy pisze:Otwierasz oczy i zdajesz sobie sprawę, ze jesteś Piłatem podczas sadu Chrystusa. Co robisz?
Kawiarenka - pogadajmy o wszystkim i o niczym!
- Poet of de Fall
- Przyjaciel forum
Re: Kawiarenka - pogadajmy o wszystkim i o niczym!
Mam nadzieję że uniewinniam Jezusa.Gerwazy pisze:Otwierasz oczy i zdajesz sobie sprawę, ze jesteś Piłatem podczas sadu Chrystusa. Co robisz?
SPełnienie woli bożej nie polegało na tym, że Judasz czy Piłat "pełnili wolę bożą" (w sensie - swoje powołanie).
pozdrawiam serdecznie
Marek
www.analizy.biz
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI
Marek
www.analizy.biz
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI
Na ostatniej spowiedzi ksiądz powiedział, żeby się nie martwic jak jakiś grzech mi się przypomni. Jest on odpuszczony ta spowiedzią i mogę przyjmować Komunie Świętą.
Oglądałem ten wywiad z ks. Adam Skwarczyńskim
https://www.youtube.com/watch?v=f-lzoUeZ1eE
od 53minuty mówi ze nawet osoby często się spowiadające powinny przystępować do spowiedzi generalnej, gdyż mogą żyć w grzechu ciężkim i przyjmują nawet latami komunie świętokradcze.
Te dwie opinie nie pasują mi do siebie. Ostatnio przypomniał mi się grzech z dawnych lat i po tym filmiku już nie wiem czy był on odpuszczony, czy mam się z niego spowiadać i czy dotychczasowe Kominie Święte były świętokradcze? Namieszał mi w głowie.
Oglądałem ten wywiad z ks. Adam Skwarczyńskim
https://www.youtube.com/watch?v=f-lzoUeZ1eE
od 53minuty mówi ze nawet osoby często się spowiadające powinny przystępować do spowiedzi generalnej, gdyż mogą żyć w grzechu ciężkim i przyjmują nawet latami komunie świętokradcze.
Te dwie opinie nie pasują mi do siebie. Ostatnio przypomniał mi się grzech z dawnych lat i po tym filmiku już nie wiem czy był on odpuszczony, czy mam się z niego spowiadać i czy dotychczasowe Kominie Święte były świętokradcze? Namieszał mi w głowie.
Nie jestem może kompetentny, ale uważam że Twoj spowiednik miał rację. Spowiedź generalna raczej nie jest po to, by "na wszelki wypadek" odpuścic zapomniane grzechy.
Co więcej - osobom z problemami ze skrupulantyzmem spowiednik bardzo często daje nawet ZAKAZ mówienia o zapomnianych grzechach sprzed innych spowiedzi (choć dla osób nie mających tego problemu jest to chyba dobra praktyka).
Ja nigdy nie wracam do grzechów sprzed poprzedniej spowiedzi. Tow końcu nie urząd, tylko spotkanie z przebaczającym Ojcem, nie trzeba mieć "świstka" (symbolicznego) na każdy grzech osobno.
Co więcej - osobom z problemami ze skrupulantyzmem spowiednik bardzo często daje nawet ZAKAZ mówienia o zapomnianych grzechach sprzed innych spowiedzi (choć dla osób nie mających tego problemu jest to chyba dobra praktyka).
Ja nigdy nie wracam do grzechów sprzed poprzedniej spowiedzi. Tow końcu nie urząd, tylko spotkanie z przebaczającym Ojcem, nie trzeba mieć "świstka" (symbolicznego) na każdy grzech osobno.
pozdrawiam serdecznie
Marek
www.analizy.biz
Marek
www.analizy.biz
Gerwazy, z wypowiedzi ks. Skwarczyńskiego wynika, że mówi on o osobach, które nie przystępowały do sakramentu pokuty lub nie spełniły warunków sakramentu pokuty:
1. Rachunek sumienia
2. Żal za grzechy
3. Mocne postanowienie poprawy
4. Szczera spowiedź
5. Zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu
Co do samego tematu, którym zajmuj się tutaj ks. Skwarczyński to zalecam dużą ostrożność, już w przywołanym przez Ciebie fragmencie powołuje się on na Vassulę Ryden
http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... suli-ryden
Jakiś ponad rok temu wysłuchałem całego tego wywiadu z ks. Skwarczyńskim ale niewiele już z niego pamiętam.
1. Rachunek sumienia
2. Żal za grzechy
3. Mocne postanowienie poprawy
4. Szczera spowiedź
5. Zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu
Co do samego tematu, którym zajmuj się tutaj ks. Skwarczyński to zalecam dużą ostrożność, już w przywołanym przez Ciebie fragmencie powołuje się on na Vassulę Ryden
http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... suli-ryden
Jakiś ponad rok temu wysłuchałem całego tego wywiadu z ks. Skwarczyńskim ale niewiele już z niego pamiętam.
Skoro jak piszesz przypomniał Ci się ten grzech to rozumiem, że w momencie gdy się spowiadałeś nie pamiętałeś go. Skoro tak, to nie zataiłeś świadomie grzechu a tym samym twoja spowiedź była szczera. Zresztą na koniec każdej spowiedzi mówimy "więcej grzechów nie pamiętam, za wszystkie bardzo żałuję". Odpuszczeniem objęte są wszystkie grzechy nawet te zapomniane o ile rzeczywiście winna jest nasza pamięć. Jeśli przypomni się jakiś grzech i ma się wątpliwości to po prostu przy najbliższej spowiedzi trzeba je jasno przedstawić spowiednikowi, zapomniałem o takim i takim grzechu i nie wyznałem go na spowiedzi, żałuję za ten grzech. Szczerość i żal jest moim zdaniem podstawą odpuszczenia, jeśli coś "kombinujemy" zatajamy, nie żałujemy grzechu to wtedy pojawia się poważny problem. Co do spowiedzi generalnej to dobrze jest do niej co jakiś czas przystąpić nawet nie tyle ze względu na odpuszczenie grzechów (które już niejednokrotnie są odpuszczone) co ze względu na możliwość zrobienia jakiegoś podsumowania swojego dotychczasowego życia. Kiedy robi się rachunek sumienia z całego życia to widać czasem rzeczy, których nie było widać na jego małym skrawku. Coś się stale powtarza, z czymś mamy spory kłopot, już od dawna coś nas stale od Boga oddala.Gerwazy pisze:Ostatnio przypomniał mi się grzech z dawnych lat i po tym filmiku już nie wiem czy był on odpuszczony, czy mam się z niego spowiadać i czy dotychczasowe Kominie Święte były świętokradcze? Namieszał mi w głowie.
Chrześcijanie to światło świata - pod warunkiem, że są podłączeni do sieci.
Odcinek programu "Wheeler Dealers: Trading Up" o wizycie w Polsce Mike'a z "Fanów czterech kółek":
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... _mC7pD6qWU
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... _mC7pD6qWU
-
- Przyjaciel forum
Polska mistrzem świata w siatkówce! Hurra!
:mrgreen:

- hiob
- Administrator
- Kontakt:
A ja nawet oglądałem mecz, na dużym ekranie - bo znaleźliśmy transmisję w Necie, a komputer jest podłączony do TV. Jakość była do kitu, szarpało, przerywało, ale przynajmniej na bieżąco można było śledzić wyniki.
Wielkie gratulacje, bo po pierwszym secie mój optymizm troszkę zrzedł, a w czwartym, pod koniec, gdy nagle Brazylia odskoczyła po raz pierwszy od Polaków, byłem pewien, że będzie tie-break, ale nasi się obudzili i szybko znokautowali Brazylijczyków.
Wielkie gratulacje, bo po pierwszym secie mój optymizm troszkę zrzedł, a w czwartym, pod koniec, gdy nagle Brazylia odskoczyła po raz pierwszy od Polaków, byłem pewien, że będzie tie-break, ale nasi się obudzili i szybko znokautowali Brazylijczyków.
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
Razu pewnego jeden ksiądz rekolekcjonista namawiał nas, co byśmy co jakiś czas robili spowiedź z całego życia. Jednakże miałem wtedy stałego spowiednika, i ten mi rzekł, iż spowiedź z całego życia to się robi jak ktoś się żeni, przyjmuje suknie zakonną lu święcenia kapłańskie, wreszcie w przewidywaniu rychłej śmierci (na przykład przy nieuleczalnej, śmiertelnej chorobie), a nie tak bez niczego. Jako że w tedy nie występowała podobna okoliczność moja druga spowiedź z całego życia (pierwsza była kiedym do pierwszej KŚ przystępował) skończyła się zanim się rozpoczęła.Twin pisze:Co do spowiedzi generalnej to dobrze jest do niej co jakiś czas przystąpić nawet nie tyle ze względu na odpuszczenie grzechów (które już niejednokrotnie są odpuszczone) co ze względu na możliwość zrobienia jakiegoś podsumowania swojego dotychczasowego życia.
I ja przy podkreślonej okoliczności spowiadałem się "generalnie". Kolejny raz mam zamiar to uczynić w okolicach czwartego krzyżyka jako że w dzisiejszych czasach po tej dacie jest już raczej "z górki" więc i "rychła śmierć" może się okazać bardziej rychła niż się wydawało.Anteas pisze:i ten mi rzekł, iż spowiedź z całego życia to się robi jak ktoś się żeni, przyjmuje suknie zakonną lu święcenia kapłańskie, wreszcie w przewidywaniu rychłej śmierci
Moim zdaniem chęć bycia bliżej Boga jest najlepszym powodem aby podsumować swoje dotychczasowe życie i podjąć działanie aby chęć zmieniła się w fakt. To co powiedział ten kapłan to minimum, zawsze można wyspowiadać się generalnie kiedy czuje się taką potrzebę, bez poszukiwania okazji.Anteas pisze:a nie tak bez niczego
Chrześcijanie to światło świata - pod warunkiem, że są podłączeni do sieci.
Jeśli tak ma wyglądać przyszłość motoryzacji:
http://www.youtube.com/watch?v=b9XAC-BvUyo
To ja już wolę samochody elektryczne i ciszę (nie ma co się oszukiwać) ;)
- hiob
- Administrator
- Kontakt:
Hehe, I Love it! Chyba sobie kupię. W maluszku nie będzie działać, z braku odpowiedniego radia, ale w M3 powinno być jak znalazł.szopler pisze:Jeśli tak ma wyglądać przyszłość motoryzacji:

A, i gratulujemy Kwiatkowskiemu i ekipie mistrzostwa świata! Niesamowita sprawa, rozegrali ten wyścig perfekcyjnie, cała drużyna i sam maestro! :mrgreen:
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
Witam
Gdyby ktoś słyszał że jest gdzieś do sprzedania Avo Simson lub Sport,bardzo proszę dać mi znać,z góry dziękuję 

Jest na świecie przepiękna istota u której jesteśmy wiecznymi dłużnikami,Matka .
- Poet of de Fall
- Przyjaciel forum
Panowie, mam pytanie. Sprzątacie po sobie czy zostawiacie to kobietom? Pytanie dotyczy głośnej wypowiedzi biskupa Gądeckiego, który chyba obrał za cel przebicie w medialnym rozgłosie biskupa Michalika i jego wypowiedzi o dzieciach molestujących księży.
Ja lubię mieć porządek! To oznacza że muszę sprzątać sobie sam, bo jak ktoś inny sprząta, to mi wszystko poprzestawia. Nie wiem, może jestem jakiś dziwny, a może to już starość daje mi się we znaki...Poet of de Fall pisze:Sprzątacie po sobie czy zostawiacie to kobietom?
Ale nie wykluczam, że jak awansuję na biskupa, to zatrudnię sobie odpowiednio wymusztrowanego służącego, który posprząta mi dokładnie tak jak chce

Ostatnio zmieniony 07-10-14, 21:54 przez Anteas, łącznie zmieniany 1 raz.