A więc...
Alfred Szklarski - Tajemnicza Wyprawa Tomka, Tomek wśród łowców głów, Tomek na Wojennej Ścieżce.
Książki znane mi z dzieciństwa, pisane trochę na wzór "W Pustyni i w Puszczy" Sienkiewicza. Trochę się nie sprawdziły po latach, ale też są to dziełka dla młodzieży, więc może dlatego się nimi nie zachwyciłem.
Zbigniew Nienacki: Księga Strachów, Pan Samochodzik i Złota Rękawica.
Czytałem kilka książek Nienackiego jako dziecko, np. Księgę Strachów. Złotą Rękawicę czytałem teraz pierwszy raz. Moja opinia? Tragedia. Nie wiem czy Nienacki zna się na historii sztuki, ale o motoryzacji nie ma pojęcia. I ten Roger Moore... Żenujące. Ale przesłuchałem d końca i być może posłucham kiedyś kolejnych książek o Panu Samochodziku. W ramach umartwiania się.

Joseph Heller - Paragraf 22
Genialna powieść Hellera o pilotach amerykańskich na służbie we Włoszech w czasie II Wojny. Jednak to nie książka o bohaterstwie pilotów, ale o absurdzie wojny i "paragrafu 22", który mówił, że psychicznie chory czlowiek może otrzymać zwolnienie ze służby, gdy o to sam poprosi, ale każdy, kto prosi o zwolnienie ze służby udowadnia, że nie jest psychicznie chory.
Wojciech Cejrowski - Gringo wśród dzikich plemion, Na drugim końcu globusa.
Powieść i zbiór audycji radiowych. Jedno i drugie genialne. Cejrowski jako podróżnik i gawędziarz jest rewelacyjny.
Henryk Sienkiewicz - W Pustyni i w Puszczy
Klasyka. Doskonała powieść dla dzieci i młodzieży, ale i ja przesłuchałem jej z wielką przyjemnością. Po raz już n-ty.
Andrzej Sapkowski - Wiedźmin
Przebrnąłem przez kilka rozdziałów. Może kiedyś do niej wrócę, ale nie zachwyciła mnie wcale.
J R R Tolkien - Hobbit, czyli tam i z powrotem; Władca Pierścieni
Kapitalna powieść, w paru ankietach w anglosaskim świecie Władca Pierścieni został wybrany książką stulecia, a nawet książką wszech-czasów.
CS Lewis - Chrześcijaństwo po prostu
Doskonale napisana apologetyka chrześcijańska, wyjaśnienie dlaczego chrześcijaństwo jest prawdziwe i ma sens.
Gustaw Herling-Grudziński - Inny Świat. Zapiski sowieckie.
Wstrząsający pamiętnik z lat wojennych spędzonych w łagrach sowieckich. Napisana pięknym, literackim językiem.
Aleksander Dumas - Hrabia Monte Christo.
Słucham jej aktualnie. Czytałem Hrabiego parokrotnie, ale to jedna z takich powieści, do której lubię powracać. Jak Potop Sienkiewicza.
Mogłem już też czegoś zapomnieć, więc jak sobie przypomnę, uzupełnię listę.
Gdyby ktoś z Was chciał mi polecić coś dobrego, najlepiej z namiarem na bibliotekę, z której to można pożyczyć, (np. chomikuj.pl 8-) to jestem otwarty na wszelkie sugestie.
/edit - 9 II 2013/
Kolejne przesłuchane książki:
Juliusz Verne - 20 tysięcy mil podmorskiej żeglugi.
Książkę czytałem jako dziecko, teraz mnie raczej rozczarowała, bo i nudna i niezbyt w sumie odkrywcza. Zdumiewa jednak, gdy się czyta takie 19-wieczne powieści, jak bardzo polityczna poprawność zmieniła naszą rzeczywistość.
Artur Conan Doyle - "Samotny cyklista" i "Błękitny karbunkuł"
- dwa krótkie opowiadania o Sherlocku Holmesie. Trochę naciągane te historyjki, ale z przyjemnością się słucha.
Anna Bałchan - Kobieta nie jest grzechem.
Wywiad z siostrą "zajmującą się prostytucją". Wstrząsający wywiad z siostrą pomagającą prostytutkom. Trochę zbyt rozwlekły, sporo powtórzeń, mądra edycja by tu z pewnością pomogła, ale książka na pewno godna polecenia.
Peter Kreeft "Because God is Real"
- doskonała książka apologetyczna napisana dla młodzieży przygotowującej się do Sakramentu Bierzmowania. Po angielsku.
/edit 16 II 2013/
Mały książe - Antoine_de_Saint-Exupery - zawsze mnie wzrusza historia Małego Księcia.
Richard Dawkins - Rzeka genów - Mieszane uczucia, napiszę poniżej dlaczego.
Artur C.Doyle - Karol August Milverton
Umberto Eco- Imię Róży - czytałem już tę książkę, chciałem do niej wrócić, ale po kilku akapitach odstawiłem. Może kiedyś...
Roman Brandstaetter - Jezus z Nazaretu - Napiszę o niej poniżej.
Kornel Makuszyński - Szatan z siódmej klasy - ja po prostu lubię Makuszyńskiego. Mam wrażenie, że Nienacki się na nim wzorował troszkę, pisząc o Panu Samochodziku. Zdumiewa też jak bardzo nasz świat zszedł na psy od tamtych czasów, gdy porównamy wartości moralne, ideały i zachowanie młodzieży z tamtych lat do dzisiejszych nastolatków.