TECHNIKA I TECHNOLOGIA NAMIAROWA APARATOW LOTNICZYCH

Tutaj są wszystkie tematy, które nigdzie nie pasują. Jednak ciągle proszę nie zaczynać wątków w żaden sposób nie związanych z generalnymi założeniami tego forum.
Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 07-02-14, 20:27

Tutaj sprobuje jakos problem tetnien zapisac. Sa dwie indukcyjnosci nie zespolone. Jedna to maszyna rotorowa, a druga to przekladnik. Nastepuje interakcja, przy czym po stronie odbiorczej zawsze aktywuje sie przekladnik. Jakies spostrzezenia? Separacja obwodu jest nieskuteczna. Moze diody albo tyrystory?

Awatar użytkownika
konik
Przyjaciel forum
Posty: 2390
Rejestracja: 16-12-10, 21:14
Lokalizacja: neunkirchen

od konika

Post autor: konik » 07-02-14, 21:53

Sprobuj podpiac przepieciowke z separatorem diodowym :idea:
Trzymaj sie.
konik

Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 10-02-14, 20:24

Jest przepieciowka sprzezona kondensatorem, Diody z podwojna katoda. Ale chyba bedzie trzeba lampowe, duze straty.
Tlumienie harmonicznej drugiej wzbudza przedharmoniczna. System duplikatorow na neonach powinien zastartowac przy 20kV. Zrobimy probe i dam znac.
Szkoda, ze Cie nie ma tu.
Ps: ocenzurowano mi techniczne okreslenie - uzyje innego slowa: system podwajania sygnalu podnosnej na fali biezacej.

[ Komentarz dodany przez: Twin: 2014-02-10, 21:25 ]
Zmieniłem sposób autocenzury tak abyśmy w pełni korzystali z tego technicznego określenia :-)
Ostatnio zmieniony 10-02-14, 20:26 przez Andriej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ferdek
Przyjaciel forum
Posty: 106
Rejestracja: 26-09-13, 12:38
Lokalizacja: Republika Czeska

Post autor: ferdek » 10-02-14, 21:34

Koniku i Andriej, przepraszam z góry za off-top.

Chciałem tylko powiedzieć, że gdyby był konkurs na forum na najbardziej niezrozumiały dla zwykłego zjadacza chleba temat, to Wy wygrywacie główną nagrodę :D

Pozdrawiam serdecznie i już Wam tu nie mieszam :)

Awatar użytkownika
sabb
Przyjaciel forum
Posty: 30
Rejestracja: 04-10-13, 22:27
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: sabb » 10-02-14, 22:00

O tak ! Przyznaję,że też nic nie kumam i też się nieźle ubawiłem! :lol:I pomyśleć,że w końskiej głowie mieszczą się takie skomplikowane rzeczy! :-)
Ostatnio zmieniony 10-02-14, 22:02 przez sabb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
konik
Przyjaciel forum
Posty: 2390
Rejestracja: 16-12-10, 21:14
Lokalizacja: neunkirchen

od konika

Post autor: konik » 10-02-14, 22:01

Bo to jest szyfr ;-)
Nawet CIA nie moze go zlamac ;-)
No, widze ze techniczne slowko ma krewnych tam, gdzie plecy traca szlachetna nazwe :-D
O widze, ze chyba ktos zlamal kody , bo sie niezle bawi ... kon sam nie wie jak, ale podczas galopu to co rusz troche sieczki do konskiej glowy wpada ... i pozniej takie efekty belkotliwe :roll:
Ostatnio zmieniony 10-02-14, 22:06 przez konik, łącznie zmieniany 2 razy.
konik

Twin
Przyjaciel forum
Posty: 1412
Rejestracja: 30-10-10, 06:48
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Twin » 11-02-14, 11:43

konik pisze:Nawet CIA nie moze go zlamac
Tia, a jak złamie to Hioba odwiedzą smutni panowie w ciemnych garniturach, że niby na jego forum coś było gadane/pisane 8-)
Chrześcijanie to światło świata - pod warunkiem, że są podłączeni do sieci.

Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 15-02-14, 20:25

W Starym Testamencie jest napisane, ze Hioba jacys panowie i pani odwiedzili. Czyzby byli z CIA? ( Centralische Iuden Agentur ;-) )

Awatar użytkownika
konik
Przyjaciel forum
Posty: 2390
Rejestracja: 16-12-10, 21:14
Lokalizacja: neunkirchen

od konika

Post autor: konik » 13-05-14, 22:13

Hej, Andriej - to w odpowiedzi , jak bedziesz mial chwile - lampy przelaczjace Spytron moduloszeregu HY, HJ.
Na polkatodzie ( co daje dodatkowa elektrode BIS) najlepiej multigalw.
Striela MAG z czopem Urpl ma krystrony - nie dadza rady przy duzej jonizacji.
Trzymaj sie i pozdrawiam.
konik

Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 06-11-15, 22:20

Nu, konik ... to tak jak okreslilem ( dla niewtajemniczonych - my goworili w telefonie, ale to trzeba tez napisac na ekran) ,,, wchodzi magnetron protonowy jako zespol stymulatora impulsowego atomowego. Masz tu pole na wzor magneto i elektro, ale bez natezenia. Czy jak podasz rozpad pierwiastka na licznik to mozna okreslic iz zachodzi cos w rodzaju defleksji?
Widzisz, taki zestaw nie powinien zafunkcjonowac, bo sam rozpad kazdorazowo wplywa na krzywa stalej emisji alfa. Moze w tym twoim deG zachodzi cos podobnego?
Ciekawe, jak to bedzie w CERN?

Awatar użytkownika
konik
Przyjaciel forum
Posty: 2390
Rejestracja: 16-12-10, 21:14
Lokalizacja: neunkirchen

od konika

Post autor: konik » 07-11-15, 10:25

Uwazam, ze trzeba by zaczac od duokatody dla emisji elektronowej. Jesli macie takie mozliwosci oczywiscie ...
Tak po przemysleniu to sadze, ze kazdy mikroprocesor mozna dac na smietnik ... wedlug mnie jedynie proznia w lampie nie zafalszuje strumienia. Daj znac, jak z tym poszlo ... gdyby akurat moj wniosek byl prawidlowy, to mozna leciec z tym dalej.
Trzymaj sie.
Wybieracie sie do CERNu?
Sambym tam sie przegalopowal ... no ale mysle , ze to jak zwykle tajne&poufne i koniom tylko sieczke podadza :-P
konik

Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 08-11-15, 00:49

Ok. Podwojna katoda musi byc umieszczona w w cokole ale tu zachodzi problem zmian natezenia strumienia elektronow. Do tego polaryzacja ... nie ma zadnej defleksji.
Gdyby dac ja na wzor quasi triaka prozniowego ... Bierzemy sie za to, a ty mysl, mysl ... bo nam tu noc zejdzie na darmo :idea:
Jutro to nie, ale poniedzilnik to wywolany bedziesz d egzaminu ;-) :-D

Awatar użytkownika
konik
Przyjaciel forum
Posty: 2390
Rejestracja: 16-12-10, 21:14
Lokalizacja: neunkirchen

od konika

Post autor: konik » 08-11-15, 08:48

Andriej separacja raczej nie wchodzi tu w gre. Ja bym oddzielil kazda katode w oddzielnej prozni i podal dodkowa siatke z zarnikiem, albo podkatode. A samo taktowanie zrealizowal na wspolnej elektrodzie ale o dwoch potencjalach temicznie wyzwalanych. To pozwoli moim zdaniemo minac problem emisji alfa ... tzn. wciaz ona bedzie zmiena na krzywej, ale drugi potencjal stanie sie niejako wzornikiem, co na kazdej podkatodzie da roznice z ktorej dopiero bedzie realizowana stala emisji. To tyle, jest niedziela, jutro o tym pomyslcie i zadzialajcie.
Kto wie, co z tego wyjdzie ;-)
Serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 08-11-15, 08:50 przez konik, łącznie zmieniany 1 raz.
konik

Andriej
Przyjaciel forum
Posty: 446
Rejestracja: 12-02-13, 16:05
Lokalizacja: Alpy

Post autor: Andriej » 08-11-15, 15:38

Horoszo - skompatibilim my dwie duodiody w odnoj katodzie - to da dwie proznie i jedno zrodlo emisji. Potom dalsze budu dielat.

ODPOWIEDZ