Prośba o pomoc - kamera na żywo

Tutaj są wszystkie tematy, które nigdzie nie pasują. Jednak ciągle proszę nie zaczynać wątków w żaden sposób nie związanych z generalnymi założeniami tego forum.
Kamil
Przyjaciel forum
Posty: 25
Rejestracja: 24-10-07, 22:29
Lokalizacja: Wrocław

Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Kamil » 14-11-07, 19:40

Witam.

Mam prośbę nie tylko do Hioba, ale i do wszystkich informatyków:

Chciałbym nadawać obraz z mojej kamery internetowej na stronę www napisaną w html'u.
Idealnie by było, gdybym wysyłał obraz tyko wtedy, gdy ktoś chce go oglądać.

Jak dotąd znalazłem dwa serwisy, które pozwalają nadawać obraz "na żywo":
ww.com - wada: użytkownicy widzą pojedyncze obrazki jpg, wolałbym nadawać film.
camstreams.com - wada: korzystam z routera firmy REQUEST, i nie potrafię go skonfigurować :(

Szukałem w internecie jakiejkolwiek wskazówki, ale bezskutecznie...

Jeżeli ktoś potrafi mi pomóc, bardzo proszę o kontakt.
Z góry serdecznie dziękuję,
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
hiob
Administrator
Posty: 11190
Rejestracja: 24-10-07, 22:28
Lokalizacja: Północna Karolina, USA
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: hiob » 14-11-07, 23:05

Na stronie http://www.camstreams.com/broadcaster-network.asp jest w sumie dość dokładna instrukcja jak to skonfigurować. Problemem może być Twój rotuer, którego chyba nie ma na ich liście, ale sama zasada powinna być taka sama. Oczywiście łatwiej to powiedzieć niż zrobić, mnie pomagał Kuba, bo sam nie mogłem się kapnąć. Ale ja jestem ciężki przypadek...

Jak wejdziesz na Command Promt i wpiszesz "ipconfig" to wyświetli ci się IP routera. Wpisz go w adres przeglądarki (nie pamiętam który to, on się chyba będzie zaczynał od 10.*.*.* , czy też 192.*.*.* , czy coś takiego), a tam musisz jakoś to skonfigurować. Szczegółów nie pamiętam, chodzi o ustawienie portu na, 5700 i o wpisanie tego samego adresu, jaki odczytałeś z okienka command prompt.

Wiem, że to strasznie ogawo tłumaczę, ale ja nie jestem noHuman i dla mnie to wszystko jest czarną magią. Jak Ci się nie uda, to obiecuję, że następnym razem jak będę w domu, popatrzę dokładniej. Teraz, jak korzystam z modemu, nic nie muszę ustawiać, działa mi to automatycznie.
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)

Awatar użytkownika
noHumanek
Przyjaciel forum
Posty: 529
Rejestracja: 24-10-07, 22:33
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: noHumanek » 15-11-07, 12:20

niekonfigurowałem routera od baardzo dawna( w tedy były chyba prostrze). w tedy sprowadzało sie do wpisania portu na wyjściu(WAN), adresu komputera w sieci lokalnej(LAN) i portu w LAN , przycisk restart i tyle

zakładam że na ruterze masz zewnęczne IP bo jeśli nie to nawet niema sensu otwierać
Z przyczyn nieLudzkich powyszszy tekst może być nie-ortograficzny, niejest to lekcewarzenie czytającego tylko nieumiejętność piszącego, b. prosze się nie bulwersować

Kamil
Przyjaciel forum
Posty: 25
Rejestracja: 24-10-07, 22:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Kamil » 15-11-07, 16:07

Zrobiłem wg zaleceń Hioba.

Wpisałem w wierszu poleceń "ipconfig". Oto tabelka, która się pojawiła:

Obrazek

W przeglądarce wpisałem 10.0.0.2 i kolejna tabelka:

Obrazek

Sęk w tym, że ja żadnego hasła nie znam :oops:

Coś czuję, że nie skonfiguruję tego routera. Może w wolnej chwili Hiob poszukałby na amerykańskich stronach innych witryn typu camstreams?

O dziwo z nadawaniem obrazu poprzez ww.com nie mam najmniejszego problemu...

Awatar użytkownika
noHumanek
Przyjaciel forum
Posty: 529
Rejestracja: 24-10-07, 22:33
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: noHumanek » 15-11-07, 19:25

Ktoś Ci musiał skonfigurować ten router ? kolega albo firma zakładająca internet, zwykle domyślne hasło i login są w instrukcji obsługi umnie "admin" i hasło "default"
Z przyczyn nieLudzkich powyszszy tekst może być nie-ortograficzny, niejest to lekcewarzenie czytającego tylko nieumiejętność piszącego, b. prosze się nie bulwersować

Kamil
Przyjaciel forum
Posty: 25
Rejestracja: 24-10-07, 22:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Kamil » 15-11-07, 20:05

Router konfigurował kolega.
Nie wiem skąd wziąć hasło, pudełko chyba wyrzuciłem :oops:

Co oznacza zmiana portu na 5700 (czyli tego wymaganego przez camstreams)?
Czy będą jakieś skutki uboczne?
I czy da się "ominąć" te hasło i nazwę użytkownika z tabelki?

Awatar użytkownika
noHumanek
Przyjaciel forum
Posty: 529
Rejestracja: 24-10-07, 22:33
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: noHumanek » 15-11-07, 20:16

prw. to chasło to coś banalnego w stylu tego co Ci podałem, jeśłi kolega nie zmieniał to będziesz miał domyślne dla tego urządzenia ... jaki to dokładnie model ?

chodzi o przekierowanie portu. twój router ma zewnęczne(mam nadzieje) IP i zawnęczne porty i one są widoczne z internetu , na portach mogą działać określone usługi np. na 80 chodzą WWW ale w sieci lokalnej masz lokalne adresy i musisz jeden port z zewnącznego IP połaczyć z portem na swoim lokalnym IP ..... to brzmi złożenie dlatego że niumiem dobrze tego wyjaśnić :/
na twoim lokalnym kompie na lokalnym IP na lokalnym porcie 5700 jest usługa kamerki, ale to jest lokalne IP i niewidać go z netu , jak zrobisz przekierowanie to będzie widoczny na IP zewnęcznym i na zewnęcznym porcie .. w tedy każdy będzie mugł ogladać obraz z internetu

zrób prosze jeszcze

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -r 9
i napisz co wyszło, może się zdażyć że niemasz zewnęcznego IP nawet na routerze
Z przyczyn nieLudzkich powyszszy tekst może być nie-ortograficzny, niejest to lekcewarzenie czytającego tylko nieumiejętność piszącego, b. prosze się nie bulwersować

Kamil
Przyjaciel forum
Posty: 25
Rejestracja: 24-10-07, 22:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Kamil » 15-11-07, 20:46

Jeszcze korzystam z Neostrady, ale niebawem przejdę na Netię. W obydwu przypadkach jest zmienne IP.

Oto mój router:
http://allegro.pl/item266639062_neostra ... wa%5D.html

Nie wiem czy dobrze wpisałem ten kod o który prosiłeś, ale wyskoczyło coś takiego:

Obrazek



DODANE 17.11.2007.

Zdobyłem login i hasło administratora. Wyświetla mi się strona z masą ustawień. Co dokładnie mam ustawić?
I najważniejsze pytanie: Jak te zmiany wpłyną na użytkowanie internetu? Co się zmieni?

Awatar użytkownika
Lamaxcz
Przyjaciel forum
Posty: 5
Rejestracja: 01-11-07, 18:12
Lokalizacja: Jicin Czech republic

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Lamaxcz » 26-11-07, 18:59

Maybe you simply do not have a public IP. Ask your internet provider for that. I have got a same problem

Awatar użytkownika
hiob
Administrator
Posty: 11190
Rejestracja: 24-10-07, 22:28
Lokalizacja: Północna Karolina, USA
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: hiob » 27-11-07, 05:16

Kamil pisze:
Zdobyłem login i hasło administratora. Wyświetla mi się strona z masą ustawień. Co dokładnie mam ustawić?
I najważniejsze pytanie: Jak te zmiany wpłyną na użytkowanie internetu? Co się zmieni?
Hmmm... Ja mam taką zakładkę "Aplications and Gaming" ("Aplikacje i Gry"?) i jak na to kliknę, wyświetla mi się tabelka, gdzie w jednej z pozycji jest "camstr1" Ważne, żeby w tym samym rzędzie było "port range 5700 to 5700" i żeby IP address był taki sam, jaki odczytałeś z czarnego prostokąta. U mnie jest to 192.***.***.105 , choć czasem się zmienia. To znaczy czasem jak przyjadę z trasy, to jest inny. Na przykład dziś jest 192.***.***.110 i muszę manualnie wpisać w odpowiednią rubrykę prawidłowy adres. U Ciebie to będzie zapewne 10.0.0.14, czy co ci tam się konkretnie wyświetli. Poza tym trzeba zaznaczyć "Enable" i gotowe. Powinno działać. Jak się włączy stronę http://www.camstreams.com/userarea.asp , zarejestruje się i kliknie na "change" i na "update" powinno działać.

Oczywiście nie można zapomnieć, że musi być także włączony Camstream Encoder i jakiś program obsługi samej kamery. Ja do tego ostatniego, zamiast programu który przyszedł z kamerą używam superwebcam, www.superwebcam.com Pozwala on na stosowanie dodatkowych efektów, jak np. napis na obrazie z kamery.

Mam nadzieję, że to Ci trochę pomoże. Nie bardzo wiem, jak to lepiej wytłumaczyć. Wiem, że Twój router ma pewnie to trochę inaczej oznaczone wszystko, ale zasada musi być taka sama.

Takie ustawienie ma tylko wpływ na ten konkretny port i tę jedną aplikację. Inne działania netu pozostają bez zmian.
Lamaxcz pisze:Maybe you simply do not have a public IP. Ask your internet provider for that. I have got a same problem
Hi Lamax. We try to configure router. Even if internet provider give us his IP number, router is masking it and camstreams encoder cannot find it.
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)

Endriunh2
Przyjaciel forum
Posty: 100
Rejestracja: 18-08-09, 17:05
Lokalizacja: krakow

Re: Prośba o pomoc - kamera na żywo

Post autor: Endriunh2 » 19-11-09, 16:14

Kamil napisz czy ci sie udalo nadawac zdjecia/ obraz z kamery na zywo.Juz nie moge sie doczekac kiedy ktos juz zacznie nadawac swoja podroz po Europie .Pozdrawiam :-o

ODPOWIEDZ