Walka o krzyż.
Moderator: Moderatorzy
Re: Walka o krzyż.
Witam Wszystkich. Moim zdaniem najbardziej godnym miejscem na postawienie w nim krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego są Kościół Akademicki św Anny bądź Świątynia Opatrzności Bożej. Podobnie ma się sprawa z pomnikiem, powinien stanąć w tejże Świątyni- wotum Narodu Polskiego. Przed Pałacem mogłaby zostać umieszczona tablica upamiętniająca śp Prezydenta jego Małżonkę i wszystkie ofiary tragicznego lotu. Uważam, że takie postawienie sprawy powinno zakończyć ten spór, na którym tak naprawdę nie cierpią partie polityczne- te czy inne, nie cierpi Kościół, a cierpi właśnie Polska.
" Potem wyszedł na górę i przywołał do siebie tych, których sam chciał, a oni przyszli do Niego." MK 3,13
Có¿, ja te¿ jestem za postawieniem tablicy i jestem przekonany, ¿e tyle by wystarczy³o.
Jestem nawet pewien, ¿e gdyby w tej chwili postawiono przed pa³acem tablicê, ludzie by siê rozeszli, a je¿eli nie, oczekiwa³bym, ¿e wiêkszo¶æ siê rozejdzie, s³ysz±c nawo³ywania pana Kaczyñskiego, aby to zrobiæ.
Obawiam siê jednak, ¿e w tej chwili nikt nie chce zagwarantowaæ, ¿e przed pa³acem pojawi siê chocia¿ tablica.
Jestem nawet pewien, ¿e gdyby w tej chwili postawiono przed pa³acem tablicê, ludzie by siê rozeszli, a je¿eli nie, oczekiwa³bym, ¿e wiêkszo¶æ siê rozejdzie, s³ysz±c nawo³ywania pana Kaczyñskiego, aby to zrobiæ.
Obawiam siê jednak, ¿e w tej chwili nikt nie chce zagwarantowaæ, ¿e przed pa³acem pojawi siê chocia¿ tablica.
Ps 18,29 Bo Ty, Panie, każesz świecić mojej pochodni:
Boże mój, oświecasz moje ciemności.
http://adoracja.bielsko.opoka.org.pl/ - kopalnia wiedzy o Eucharystii
- MAVERICK27
- Przyjaciel forum
Saileh:
"...Obawiam się jednak, że w tej chwili nikt nie chce zagwarantować, że przed pałacem pojawi się chociaż tablica..."
Przecież nie jednokrotnie było powiedziane przez różnych polityków( min ministra z kancelarii prezydenta Jacka Michałowskiego) i Prezydenta, że taka tablica czy inny symbol będzie. Ludzie dają się podpuszczać i stąd to wszystko się dzieje. Tylko pytanie .... PO CO??? Przecież można osiągnąć porozumienie na spokojnie. Podobno miał być koniec "Wojny Polsko-Polskiej" i co?
"...Obawiam się jednak, że w tej chwili nikt nie chce zagwarantować, że przed pałacem pojawi się chociaż tablica..."
Przecież nie jednokrotnie było powiedziane przez różnych polityków( min ministra z kancelarii prezydenta Jacka Michałowskiego) i Prezydenta, że taka tablica czy inny symbol będzie. Ludzie dają się podpuszczać i stąd to wszystko się dzieje. Tylko pytanie .... PO CO??? Przecież można osiągnąć porozumienie na spokojnie. Podobno miał być koniec "Wojny Polsko-Polskiej" i co?
Ostatnio zmieniony 08-08-10, 14:46 przez MAVERICK27, łącznie zmieniany 1 raz.
Może jednak kiedyś wyruszę w trasę...
Jedyn± pewn± rzecz± jak± widzia³em by³a dosyæ mêtna deklaracja we wspólnym komunikacie Kancelarii Prezydenta i Kurii Warszawskiej.
Obecnie mamy tak± sytuacjê, ¿e przed pa³acem stoi t³um protestuj±cy przeciw usuniêciu krzy¿a, który obawia siê, ¿e po usuniêciu krzy¿a nie pojawi siê ju¿ ¿adna tablica, tym bardziej, ¿e konserwator zabytków ju¿ uprzedza³, ¿e nic siê nie da zrobiæ bez jego zgody.
Je¿eli nawet kto¶ wystêpowa³ mówi±c, ¿e taka tablica powinna powstaæ, nie jest to równoznaczne z deklaracj±, ¿e Kancelaria Prezydenta do tego doprowadzi. Nikt nie daje takiej deklaracji w przypadkowym wywiadzie, ale raczej wydaje o¶wiadczenie, albo zwo³uje konferencjê prasow±, stwierdzaj±c, ¿e zobowi±zuje do jej zbudowania - takie wydarzenie nie mia³o miejsca.
Obecnie mamy tak± sytuacjê, ¿e przed pa³acem stoi t³um protestuj±cy przeciw usuniêciu krzy¿a, który obawia siê, ¿e po usuniêciu krzy¿a nie pojawi siê ju¿ ¿adna tablica, tym bardziej, ¿e konserwator zabytków ju¿ uprzedza³, ¿e nic siê nie da zrobiæ bez jego zgody.
Je¿eli nawet kto¶ wystêpowa³ mówi±c, ¿e taka tablica powinna powstaæ, nie jest to równoznaczne z deklaracj±, ¿e Kancelaria Prezydenta do tego doprowadzi. Nikt nie daje takiej deklaracji w przypadkowym wywiadzie, ale raczej wydaje o¶wiadczenie, albo zwo³uje konferencjê prasow±, stwierdzaj±c, ¿e zobowi±zuje do jej zbudowania - takie wydarzenie nie mia³o miejsca.
- MAVERICK27
- Przyjaciel forum
Może zacznijmy od początku, czego Ci protestujący się domagają? Na początku była walka o to że Krzyża nie wolno usuwać bo to nie po Katolicku, później że może być usunięty jak będzie pomnik lub tablica. Teraz to już nie wystarczy, ludzie maja tam stać z Krzyżem do momentu aż będą wyjaśnione wszystkie okoliczności katastrofy w Smoleńsku. Więc tak na prawdę o co tam chodzi? O politykę czy Wiarę i Religię? Ludzie słuchają tych którzy chcą na Nich zbić kapitał polityczny. Gdzie w biblii jest coś o polityce? Co polityka i Wiara w Boga ma wspólnego? Teraz jestem pewien że nieważne co powstanie pod pałacem, czy pomnik, czy tablica i tak będzie to pretekst dla niektórych polityków do kolejnej afery. Nie wystarczy słowo między innymi władz Kościelnych? Oczywiste jest, że co by nie powiedzieli i jak by nie zapewniali ludzie z kancelarii Prezydenta, czy sam Prezydent i tak będzie uznane to za kłamstwo. A co z Polską? Co z naszym Krajem? Czemu to wszystko służy? Kto traci najwięcej?
Ostatnio zmieniony 08-08-10, 16:48 przez MAVERICK27, łącznie zmieniany 1 raz.
Może jednak kiedyś wyruszę w trasę...
Kto traci najwięcej? Oczywiście Polska. Jesteśmy obecnie postrzegani nie poprzez pryzmat naszych osiągnięć: gospodarczych (choć z tym obecnie też ciężko), politycznych czy sportowych ale właśnie poprzez takie "wojny polsko-polskie". Sami do tego doprowadziliśmy i musimy pracować nad tym, by ten punkt widzenia zmienić. Co do krzyża, była przecież jasna deklaracja godnego przeniesienia Go do Kościoła św Anny. Nikt nie chciał ściąć krzyża piłą i porąbać na drzazgi. Jeśli zaś chodzi o tablicę pamiątkową to zdanie konserwatora może być ważne choćby z tego względu, że Krakowskie Przedmieście jest pod ochroną konserwatorską i potrzebne jest pewnie odpowiednie zezwolenie. Wydaje mi się jednak, że w tym przypadku nie będzie on robił problemów, chodzi o godne upamiętnienie 96 ofiar katastrofy. A obrońcy krzyża? Są oni, wydaje mi się wodą na młyn jakichś kolejnych środowisk czy stowarzyszeń politycznych, które niezawodnie wypłyną przy okazji kolejnych wyborów. Tak myślę, może się mylę, nie wiem.
" Potem wyszedł na górę i przywołał do siebie tych, których sam chciał, a oni przyszli do Niego." MK 3,13
Jeżeli ktoś chce znać moje zdanie to podpisuję się pod obiema wypowiedziami robert_78, dodam tylko, że prezydent wygląda na osobę o bardzo niskiej empatii i porusza się w materii dotyczącej tego krzyża jak słoń w sklepie z porcelaną.
Wspólnota Domowego Kościoła
天無絕人之路 (天无绝人之路)
Niebo nigdy nie zamyka wszystkich drzwi (chiń)
天無絕人之路 (天无绝人之路)
Niebo nigdy nie zamyka wszystkich drzwi (chiń)
Dzięki Vul, że podzielasz moje zdanie w tej sprawie. Najwyższy czas zakończyć ten spór. Godnie i w spokoju przenieść krzyż do Kościoła tam Go poświęcić i adorować. Obecna sytuacja nikomu nie służy , a już na pewno najmniej Polsce.
Zamierzaj± tam staæ, a¿ bêdzie wyja¶niona sprawa Smoleñska? No to bêd± tam staæ do¿ywotnio. Nie wiem, kto sk³ada³ takie zapewnienia, ale s± one sprzeczne wewnêtrznie, bo wszyscy, którzy tego ¿±daj±, wiedz±, ¿e sprawa Smoleñska bêdzie jeszcze wyja¶niana przez dziesi±tki lat. Chocia¿ mo¿e przy wspó³pracy USA mog³oby siê to du¿o szybciej skoñczyæ, m.in. dziêki informacj± z ich satelitów, ale my od USA w tej chwili nie mo¿emy wydobyæ dokumentów zwi±zanych z Katyniem, które s± w ich aktach, tym bardziej mo¿emy mieæ problemy ze Smoleñskiem.MAVERICK27 pisze:Mo¿e zacznijmy od pocz±tku, czego Ci protestuj±cy siê domagaj±? Na pocz±tku by³a walka o to ¿e Krzy¿a nie wolno usuwaæ bo to nie po Katolicku, pó¼niej ¿e mo¿e byæ usuniêty jak bêdzie pomnik lub tablica. Teraz to ju¿ nie wystarczy, ludzie maja tam staæ z Krzy¿em do momentu a¿ bêd± wyja¶nione wszystkie okoliczno¶ci katastrofy w Smoleñsku. Wiêc tak na prawdê o co tam chodzi? O politykê czy Wiarê i Religiê? Ludzie s³uchaj± tych którzy chc± na Nich zbiæ kapita³ polityczny. Gdzie w biblii jest co¶ o polityce? Co polityka i Wiara w Boga ma wspólnego? Teraz jestem pewien ¿e niewa¿ne co powstanie pod pa³acem, czy pomnik, czy tablica i tak bêdzie to pretekst dla niektórych polityków do kolejnej afery. Nie wystarczy s³owo miêdzy innymi w³adz Ko¶cielnych? Oczywiste jest, ¿e co by nie powiedzieli i jak by nie zapewniali ludzie z kancelarii Prezydenta, czy sam Prezydent i tak bêdzie uznane to za k³amstwo. A co z Polsk±? Co z naszym Krajem? Czemu to wszystko s³u¿y? Kto traci najwiêcej?
Poza tym, kto mówi³, ¿e krzy¿a nie wolno usuwaæ, bo to nie po katolicku? Przedziwne to ¿±danie, które mo¿e by³o gdzie¶ w tle debaty, najchêtniej jednak (w moim odczuciu) wyci±gane przez polityków Lewicy, którym widocznie zale¿y na rozpoczêciu teraz dyskusji o obecno¶ci krzy¿a w ¿yciu publicznym.
Krzy¿ jest przede wszystkim symbolem pamiêci poleg³ych pod Smoleñskiem. O tym, ¿e tak rozumiej± to protestuj±cy mo¿e ¶wiadczyæ ju¿ chocia¿by to, ¿e s± tam obecne dwie grupy Solidarni 2010 i ruch 10 kwietnia, obie powsta³e po katastrofie pod Smoleñskiem. Poza tym, s± tam te¿ jacy¶ Niezale¿ni 2010 (!? nie wiem za bardzo, co to za ludzie) i zapewne trochê s³uchaczy RM.
O tym, ¿e krzy¿ to "tradycyjny chrze¶cijañski symbol upamiêtniania zmar³ych" mówi nawet wspólna deklaracja Kurii Warszawskiej i Kancelarii Prezydenta. Jej zapewnienia s± nawet niemal dobre, choæ niestety bardzo rozmyte, tak, ¿e mo¿na je zbyæ jakimi¶ pami±tkowymi obchodami.
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/dzi ... lacem.html
Do robert_78
Có¿, wed³ug tych wyobra¿eñ ludzie protestuj±cy przed pa³acem pojawili siê tam niepotrzebnie, bo i tak wszystko zosta³oby, na mocy wewnêtrznego imperatywu nowego prezydenta, jego wspó³pracowników i konserwatora zabytków, bardzo szybko za³atwione.
W rzeczywisto¶ci niestety nie ma jasnej, zobowi±zuj±cej deklaracji co do tablicy pami±tkowej, czy innego obiektu przed pa³acem, a konserwator zabytków... Oddajmy mu g³os:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1aab5- Wprowadzenie w przestrzeñ zabytkow± na sta³e nowych elementów nie jest uzasadnione wzglêdami konserwatorskimi, które wskazuj± zawsze na konieczno¶æ zachowania jej w niezmienionej postaci i formie. Przestrzeñ dziedziñca Pa³acu Prezydenckiego zarówno frontowa, jak i honorowa jest bowiem ukszta³towana historycznie, a jej symetria i uk³ad funkcjonalny stanowi± o istotnych walorach zabytkowych samego za³o¿enia pa³acowego oraz urbanistycznego ulicy Krakowskie Przedmie¶cie - mówi zastêpca sto³ecznego konserwatora Zabytków Artur Zbiegieni.
Aby rozwa¿aæ wydanie zgody na budowê pomnika, potrzebny jest te¿ wniosek z kancelarii prezydenta, która ma prawa do przestrzeni dziedziñca - przypomina konserwator - a na razie takiego wniosku kancelaria nie z³o¿y³a.
Ostatnio zmieniony 08-08-10, 21:43 przez Saileh, łącznie zmieniany 1 raz.
MAVERICK27, o ile sobie przypominam, to tuż po katastrofie zaczęły się zbierać rzesze ludzi, na których dziwni ludzie chcieli "ugrać", a jedynym medium, któremu ci ludzie ufali było RM.
Tyle, tytułem odpowiedzi, dotyczących rządu i bezrządu, pozdrawiam.
A RM tylko budzi wrażliwość na wartości chrześcijańskie i wypowiadają się w tym medium ci, którzy te wartości przyjmują za własne.
Tyle, tytułem odpowiedzi, dotyczących rządu i bezrządu, pozdrawiam.
A RM tylko budzi wrażliwość na wartości chrześcijańskie i wypowiadają się w tym medium ci, którzy te wartości przyjmują za własne.
aha, słuchałam w nocy RM: ludzie się modlą pod krzyżem, atakują modlących się grupki pijanych wyrostków, plują na modlących się, etc..
Aha, a podatki też obiecywali zmniejszać, w końcu to liberałowie... a póki co to chcą dowalić ekstra opłaty za korzystanie z tego czegoś co nazywają drogami (nie wykluczone że i dla osobówek!) nie wspominając o podatku VAT +1% i +2% od żywności nie przetworzonej (mówi się coś o stawce masymalnej 25% VAT w ciągu najbliższych 3 lat :-x ).MAVERICK27 pisze:Przecież nie jednokrotnie było powiedziane przez różnych polityków
Aby żyło się lepiej... współczuję tylko tym, którzy na fali krótkotrwałej poprawy gospodarczej 2-3 lata temu powiększyli sobie rodziny, pobrali kredyty na domki, bo teraz rząd szykuje im taką jazdę... że aż przykro patrzeć.
Nie oglądam TV zby często, ale akurat wczoraj widziałem to co robią rzekomo tolerancyjni, młodzi Polacy i Polki osobom które mają inny światopogląd.Nafteta pisze:atakują modlących się grupki pijanych wyrostków, plują na modlących się,
Naprawdę, czuję się zażenowany tym faktem. Niby młodzi, zadbani, wykształceni ludzie (często pijani - choroba narodowa Polaków?), w cyniczny sposób wylewają kubły jadu na tzw. obrońców krzyża.
Czasami mam wrażenie, że tylko pożoga wojenna może ludzi nauczyć pokory i szacunku wobec innego.
Wydanie Waidomości 8 sierpnia 2010 g.19.30 -> http://www.tvp.info/wiadomosci/wideo/08 ... 30/2168351
Ostatnio zmieniony 09-08-10, 14:51 przez prot, łącznie zmieniany 2 razy.