Chrzest Jezusa w Jordanie
Wydajcie więc godny owoc nawrócenia, a nie myślcie, że możecie sobie mówić: Abrahama mamy za ojca, bo powiadam wam, że z tych kamieni może Bóg wzbudzić dzieci Abrahamowi. Już siekiera do korzenia drzew jest przyłożona. Każde więc drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. (Mt 3, 8-10)
Nie narzekaj, że świat jest zły, bo jesteś częścią tego świata.
Proś raczej, by Pan przemienił Ciebie, a wówczas jedna część świata już będzie lepsza.
Objawienie się Jezusa w Kanie GalilejskiejPostępuj dobrze “teraz" - nie rozpamiętując "wczoraj", które już przeminęło, ani nie troszcząc się o “jutro", bo nie wiesz, czy go dożyjesz. (św. Josemaría Escrivá, Droga, 253)
Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie. (J 2, 5)
Jeżeli chcesz by Pan napełnił łaską Twoje serce
Bądź otwarty na przyjęcie łaski.
Głoszenie królestwa i wzywanie do nawróceniaMaryja, Mistrzyni modlitwy. — Patrz, jak prosi swojego Syna w Kanie Galilejskiej, jak nie zniechęcając się wytrwale nalega.
— I jak osiąga swoje.
— Ucz się. (św. Josemaría Escrivá, Droga, 502)
Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie. (Mt 10, 7)
Nie bądź "letni".
Dołącz do Bożych szaleńców w głoszeniu radosnej nowiny!
Przemienienie Pańskie na górze TaborKochaj Go całą siłą wszystkich serc, wszystkich ludzi, którzy Go najbardziej kochali.
Bądź odważny. Powiedz, że szalejesz za Nim bardziej niż Maria Magdalena, niż Teresa i Mała Tereska, że masz na Jego punkcie większego bzika niż Augustyn i Dominik, i Franciszek, niż Ignacy i Franciszek Ksawery. (św. Josemaría Escrivá, Droga, 402)
Obłok świetlany osłonił ich, a z obłoku odezwał się głos: To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie! (Mt 17, 5)
Nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z woli Bożej. (Ga 4, 7 )
Nie zachowuj się jak niewolnik!
Ojciec na każdym kroku przypomina Ci, że jesteś Jego dzieckiem.
Ustanowienie EucharystiiDzieci... Jakże starają się godnie zachować w obecności swoich rodziców!
Podobnie dzieci królewskie w obecności swojego ojca, króla - jakże starają się zachowywać godność monarszą!
A ty... czyż nie wiesz, że zawsze znajdujesz się w obecności Wielkiego Króla, twojego Ojca - Boga? (św. Josemaría Escrivá, Droga, 265)
A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje. Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy, bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. (Mt 26, 26-28)
Nie zasłaniaj się brakiem czasu na spotkanie z Panem
Raczej poproś, by uporządkował Twoją codzienność.
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZaK4qJZvfXA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Gdy zbliżasz się do Tabernakulum, pomyśl, że On... czeka na ciebie od dwudziestu wieków! (św. Josemaría Escrivá, Droga, 537)