Trwa aktualizacja forum. Pisać już można, skorzystajcie z opcji przypomnij hasło, gdyż hasła przepadły. Nowe hasło dostaniecie mailem, na email podany podczas rejestracji.

Młody jęczmień

Czyli co nam pomaga, a co nam szkodzi.
ODPOWIEDZ
mamamondfa

Młody jęczmień

Post autor: mamamondfa » 18-01-18, 16:51

Ja właśnie zaopatrzyłam sięw młody jęczmień, będę testowaći dam Wam znaćczy działa. ;-)

"Trawa jęczmienna to doskonale zbilansowane pożywienie zawierające szerokie spektrum wysokiej jakości składników odżywczych ( …). Czym jest trawa?

– Nieznane składniki trawy
– Znane białka i peptydy
– Stężone składniki odżywcze
– Wszystkie znane witaminy i minerały
– Chlorofil i karetonoidy
– Antyoksydanty służące detoksykacji
– Doskonała przyswajalność
– Aktywne enzymy
– Immunomodulatory
– Hormony wzrostu

Źdźbło trawy jęczmiennej zawiera wszystkie elementy, z jakich zbudowany jest organizm, w tym również substancje odbudowujące i regenerujące, które pobudzają do wytwarzania energii i wydalania z organizmu kwasów będących produktami ubocznymi przemiany materii." dr Ann Wigmore

Sok z trawy jęczmiennej to silny antyoksydant, skarbnica witamin i minerałów, biologicznie aktywnych enzymów, aminokwasów, chlorofilu i wielu innych cennych substancji, m.in. bursztynianu a-tokoferolu i antyoksydantu 2 "-0-glikozylu izowiteksyny (2 "-0-GIV). Stąd też poleca się go, np. osobom z osłabionym układem odpornościowym, anemią, w okresie rekonwalescencji po radio- i chemioterapii. Chlorofil to wyjątkowy składnik traw, zbawienny dla naszego organizmu, oczyszczający nasze jelita, wątrobę, a także krew. Usuwa metale ciężkie, neutralizuje toksyny, helatuje krew i ją alkalizuje, zwiększa produkcję hemoglobiny. Według dr Allana Goldsteina witamina E (bursztynian a-tokoferol) odgrywa niezwykle istotną rolę w ograniczaniu występowania kilku odmian raka u ludzi, w tym nowotworów piersi i jelita grubego. Alafa-tokoferol zawarty w młodym jęczmieniu stanowi czynnik powstrzymujący rozprzestrzenianie się guzów i modyfikator różnicowania ludzkich komórek białaczkowych. Z kolei antyoksydant 2 "-0-glikozyl izowiteksyna wykazuje najsilniejsze działanie przeciwutleniające oraz zdolność wiązania jonów metali, oczyszczania wolnych rodników. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż jest to produkt, który ma bardzo dużą przyswajalność przez nasz organizm.

Paul Pitchford – badacz z zakresu nauki o żywieniu, twórca programu naukowego "Azjatyckie sztuki lecznicze i zintegrowany sposób odżywiania", w książce "Odżywianie dla zdrowia" pisze: "Koncentraty z trawy pszenicznej i jęczmiennej mają wyjątkowe działanie odtruwające, niezwykle cenne przy chorobach zwyrodnieniowych. Kiedy w leczeniu nowotworów stosuje się którykolwiek z tych produktów, zmniejsza się objawy kryzysu ozdrowieńczego, a proces odtruwania przebiega o wiele łagodniej. Zawarty w trawach chlorofil pomaga w nasyceniu tlenem tkanek i przyczynia się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej jelit. Trawy zbożowe zawierają również dużą ilość przeciwutleniającego enzymu dysmutazy nadtlenowej (SOD), jednej z najlepszych broni przeciwko patologicznym procesom chorób degeneracyjnych związanych z obecnością wolnych rodników."

O kolejnych właściwościach leczniczych czystego i enzymatycznie żywego, sproszkowanego soku z liści jęczmienia donosi dr Kuboty z Uniwersytetu Farmakologicznego w Tokio: "Szczególna cząstka zwana P4D1 będąca składnikiem soku z trawy jęczmiennej wykazuje wyjątkową zdolność odbudowywania DNA komórkowego". Dr Manhaz Badamchion odkrył natomiast, że "BLE (substancje obecne w trawie jęczmiennej) zabijają komórki raka piersi (T47A,MCF7) oraz czerniaka" o czym możemy przeczytać w książce "Trawy zbóż. Najcenniejszy lek natury", Steve Meyerowitz.

Szanowny Czytelniku, jeśli zatem anemia, słaba odporność immunologiczna lub choroba nowotworowa, któraś z wyżej wymienionych dolegliwości dotyczą Ciebie lub osoby Ci bliskiej zachęcam Cię gorąco do sięgnięcia po młody jęczmień. Nie trać wiary w moc natury. Daj szansę swojemu organizmowi na regenerację. Poza tym koniecznie zwolnij tępo, znajdź wreszcie czas dla siebie! Zweryfikuj swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz Twój styl życia.

Agnieszka Biernat,
terapeuta-dietetyk specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia
dieta.eko.org.pl

W chwili obecnej w sprzedaży są dostępne następujące pełnowartościowe preparaty z młodego jęczmienia (bez dodatku sztucznych barwników i aromatów, z jęczmienia niemodyfikowanego genetycznie uprawianego w sposób organiczny, suszonego w niskiej temperaturze).

Za: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1014 ... stko_.html

Młode pędy jęczmienia cenione są przede wszystkim za swoje właściwości zwalczające wolne rodniki, odpowiedzialne za postęp procesów starzenia i rozwój nowotworów. Nie bez przyczyny. Zawarte w nich witaminy C i E, to naturalne przeciwutleniacze. W jęczmieniu znajdują się także inne substancje o tych właściwościach, m.in. dysmutaza ponadtlenkowa (superoxide dismutaze - w skrócie SOD) oraz katalaza (CAT) - jedne z kluczowych enzymów bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dotychczas brak jednak rzetelnych badań potwierdzających antynowotworowe działanie wyciągu z zielonego jęczmienia.

Zawarta w jęczmiennych pędach witamina C większości z nas kojarzy się również ze środkiem wspomagającym odporność. To prawda, ale uwaga - bogatych w nią produktów lepiej nadmiernie nie podgrzewać, jeśli nie chcemy, żeby się z nich "ulotniła". A zatem - jeśli mamy zielony jęczmień w proszku, rozpuszczajmy go w letniej lub chłodnej wodzie albo soku, ale już nie w gorącej zupie (czytaj również: Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?).

Odchudzający i energetyzujący?

W zielonym jęczmieniu sporo również innych witamin, zwłaszcza sprzyjających pracy układu nerwowego witamin z grupy B (szczególnie B9, czyli kwasu foliowego) oraz magnezu, a także wapnia, miedzi, żelaza i potasu. Dostarczy nam także nieco białka oraz wspomagającego trawienie błonnika. Nie oszukujmy się jednak, jest mało prawdopodobne, że schudniemy, pijąc sok z jęczmienia i leżąc na kanapie.

Co z dodawaniem energii? I w tym kryje się ziarno prawdy. Same ziarna, a także jęczmienne kiełki zawierają bowiem hordeinę. Jest to alkaloid o słabym działaniu stymulującym, blokujący przy okazji rozwój niektórych bakterii. Niegdyś stosowano go m.in. jako lek na różne dolegliwości, m.in. nieżyt żołądka i jelit. W rzeczywistości suplementy z jęczmienia zwykle zawierają zbyt mało hordeniny, abyśmy byli w stanie odczuć pobudzenie. Nie znaczy to, że ich działanie jest za słabe. Jeśli je przyjmujemy - nie zwiększajmy na własną rękę dawki zalecanej przez producenta.

ODPOWIEDZ