Równocześnie parę uwag na temat używania przeze mnie gg, czy też skype'a.
Po pierwsze, używam ich tylko do wiadomości tekstowych. Nie rozmawiam przez żadne komunikatory, a jak ktoś koniecznie musi ze mną porozmawiać, to niech mi poda swój numer stacjonarnego telefonu. Zadzwonię i możemy gadać godzinami. Zwłaszcza, gdy jadę nad ranem i przysypiam za kierownicą.

Po drugie przypominam, że ja jestem "starej daty" i do tego rodzice mnie wychowali w taki sposób, że dla mnie są bardzo ważne pewne formy. Gdy ktoś się kontaktuje ze mną po raz pierwszy, niech poda swoje imię, czy pseudonim i napisze krótko skąd mnie zna. Nic mnie tak nie irytuje, jak wiadomość od nieznajomej, anonimowej osoby dopytująca się mnie o jakieś bzdury bez znaczenia.
Wczoraj na przykład, gdy jechałem samochodem, dostałem taką wiadomość od kogoś, kto nie umieścił żadnej informacji o sobie: "Witam. Z forum jestem". Po czym cisza. Ponieważ prowadziłem samochód, wysłałem tylko ikonkę z jadącym autkiem, mając nadzieję, że ten geniusz się domyśli. Dostałem odpowiedź: "rozmowny to ty nie jesteś", po czym... zablokował mój numer gg. Tak, że nawet nie mógłbym mu wyjaśnić, czemu nie jestem rozmowny jadąc ciężarówką po zatłoczonej autostradzie. Jeżeli więc temu komuś chodziło o zirytowanie mnie i nastawienie negatywnie do niego, udało mu się to w stu procentach.
Jeżeli więc ktoś chce od razu zrobić ze mnie wroga, zawsze może zacząć rozmowę w taki sam sposób. A przecież to naprawdę tak niewiele kosztuje napisać: "Mam na imię trucker1995 i znalazłem twoje gg na forum. Rozumiem, że jak jesteś zajęty, to nie odpiszesz teraz, ale chciałbym... ". Od razu inaczej patrzę na taką osobę.
Po trzecie i najważniejsze, ja naprawdę nie mam czasu na gadanie o niczym. Jak ktoś chce mi coś przekazać, poinformować o tym, że zapomniałem wyłączyć głos w kamerze, czy że opis na gg jest nieaktualny - bardzo się ucieszę, gdy mi to na gg przekaże. Ale jak ktoś chce pogadać o truckach, o pracy w USA, czy o zadaniu z angielskiego - zapraszam na forum. Nie rozmawiam o tym przez gg.
Jedynie gdy ktoś ma jakieś poważne sprawy, kwestie wiary, czy inne problemy i chciałby o tym rozmawiać - to postaram się znaleźć czas. Oczywiście gdy są to sprawy zbyt osobiste, by rozmawiać o tym na forum. Bo i w sprawach wiary, gdy są one ogólniejszej natury, także najlepiej tam prowadzić dyskusję.
Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Ja mam dość dużo osób na swojej liście gg, nie ma dnia, by ktoś nowy nie chciał mnie o coś zapytać, czy też choćby pozdrowić i gdybym chciał z każdym rozmawiać, na nic innego nie starczyłoby mi miejsca. Po prostu nie mogę, nawet, gdybym bardzo chciał.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapraszam na forum. A gdyby ktoś inny chciał także tu podać swoje gg, bo chciałby porozmawiać z innymi na jakieś tematy, śmiało może ten wątek kontynuować.