Temat Ossuarium Jakuba, czyli kamiennej urny zawierającej domniemane szczątki kostne Jakuba Sprawiedliwego budzi od lat emocje głównie na znajdujący się na nim napis: Jakub syn Józefa, brat Jezusa.
Powyższe jest pożywką dla entuzjastów teorii, że Jakub Sprawiedliwy był rodzonym bratem Jezusa. Co o tym sądzicie i co wiemy na ten temat ?
Ossuarium Jakuba
Moderator: Marek MRB
Ossuarium Jakuba
pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Administrator
Re: Ossuarium Jakuba
- Myślę, że Jakubów braci Jezusa było wówczas w Palestynie całkiem sporo - to popularne imiona.
- Czy znasz dokładne brzmienie napisu w lengłidżu? ;)
Nie, dlatego poprosiłbym o jakieś fachowe wytłumaczenie 
Czyli, że to nie szczątki Jakuba Sprawiedliwego ?

Czyli, że to nie szczątki Jakuba Sprawiedliwego ?
pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Administrator
A skąd mam wiedzieć?
Przypuśćmy że znałeś w - dajmy na to - Wrocławiu dziewczynę o imieniu Ewa, córkę Mirosława.
Nazwiska nie pamiętasz.
Mija 70 lat. Chodząc sobie po cmentarzu we Wrocławiu znajdujesz grób Ewy Kowalskiej obok grobu o 30 lat starszego, gdzie stoi "Mirosław Kowalski".
Czy jak spytam czy to ta Ewa, będziesz w stanie odpowiedzieć?
I druga sprawa: co tam własciwie było napisane. Chodzi dokładnie jakiego słowa użyto na określenie "brat". Bo na przykład w Biblii używa się najczęściej wieloznacznego słowa adelphos mogącego znaczyć brata rodzonego, przybranego. ciotecznego, po prostu krewnego, kuzyna, a także brata w chrześcijaństwie.
Fakt. O wieloznaczności slowa adelphos czytałem w opracowaniu W obronie wiary Włodzimierza Bednarskiego no i oczywiście w książce Dlaczego ufam KościolowiMarek MRB2 pisze: ↑20-12-18, 21:05I druga sprawa: co tam własciwie było napisane. Chodzi dokładnie jakiego słowa użyto na określenie "brat". Bo na przykład w Biblii używa się najczęściej wieloznacznego słowa adelphos mogącego znaczyć brata rodzonego, przybranego. ciotecznego, po prostu krewnego, kuzyna, a także brata w chrześcijaństwie.

pozdrawiam
Michał
Michał