katolik.us :: View topic - Bóg starego testamentu
polski  American English  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  AlbumAlbum  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
Bóg starego testamentu
Author Message
GiE 

Posted: 2010-01-20, 19:12   Bóg starego testamentu

W dzisiejszym pierwszym czytaniu można usłyszeć o walce Dawida z Goliatem. Moje pytanie na mszy świętej krążyło wokół podejścia Boga do niewiernych. Filistyni byli narodem pogańskim. Dawid należał do narodu wybranego. Pachnie mi tutaj podziałami, chodź wiem, że mogę zbytnio spłycać myślenie. Dlaczego Bóg, staje za Dawidem i pozwala ginąć bądź co bądź również swojemu stworzeniu, również człowiekowi, którego przecież tak samo jak i Dawida kocha - goliatowi. Poganie niby gorsi? Dużo takich odniesień wojennych można znaleźć w ST.

http://mateusz.pl/czytania/2010/20100120.htm
Last edited by GiE on 2010-01-20, 19:13; edited 2 times in total  

Saileh 

Posted: 2010-01-21, 17:37   

Tak, Bóg wszystkich kocha. Ale też w Nowym Testamencie możemy przeczytać:
Ap 3:19
Quote:
Ja wszystkich, których kocham, karcę i ćwiczę. Bądź więc gorliwy i nawróć się!

To nie jest całkiem tak, że Bóg jest Bogiem tych, którzy nadstawiają drugi policzek, których obdzierają ze skóry, którzy giną i przez to są zbawieni (nawiasem mówiąc, trzeba wiedzieć, że spoliczkowanie było przede wszystkim zniewagą).
Bóg jest sprawiedliwy. Wywiódł swój lud z domu niewoli. Może sądzisz, że przecież ci wszyscy ludzie nie wiedzą, że Bóg jest Bogiem. Ale cóż by to znaczyło, gdyby Bóg nie zważał na cierpienia swoich sług? Dla ich zbawienia, lepiej, aby cierpieli i poznali, że On jest Panem, niż aby cieszyli się swoim "zwycięstwem". To cierpienie zresztą było im już przypisane wcześniej - Goliat był pyszny, wyniosły, nienawidził Dawida. Dawid pokorny, znał swoje ograniczenia, wiedział, że idzie na przegraną bitwę, ale z Bogiem nawet przegrana bitwa jest wygrana. Nawet, jeżeli ostatecznie nie skończyłaby się klęską Goliata, to i tak byłaby wygrana, bo później i tak doprowadziłaby do pokonania Goliata.

Zresztą, myślę, że nie jest bez znaczenia, że akurat tą ewangelię

Quote:
(Mk 3,1-6)
W dzień szabatu Jezus wszedł do synagogi. Był tam człowiek, który miał uschłą rękę. A śledzili Go, czy uzdrowi go w szabat, żeby Go oskarżyć. On zaś rzekł do człowieka, który miał uschłą rękę: Stań tu na środku! A do nich powiedział: Co wolno w szabat: uczynić coś dobrego czy coś złego? Życie ocalić czy zabić? Lecz oni milczeli. Wtedy spojrzawszy wkoło po wszystkich z gniewem, zasmucony z powodu zatwardziałości ich serca, rzekł do człowieka: Wyciągnij rękę! Wyciągnął, i ręka jego stała się znów zdrowa. A faryzeusze wyszli i ze zwolennikami Heroda zaraz odbyli naradę przeciwko Niemu, w jaki sposób Go zgładzić.

wybrano wraz z tym czytaniem.
W Wj 4 można przeczytać:
Quote:
(1) Na to powiedział Mojżesz: «A jeśli nie uwierzą i nie usłuchają słów moich, mówiąc, że Pan nie ukazał mi się wcale?» (2) Wówczas Pan zapytał go: «Co masz w ręku?» Odpowiedział: «Laskę». (3) Wtedy rozkazał: «Rzuć ją na ziemię». A on rzucił ją na ziemię, i zamieniła się w węża. Mojżesz zaś uciekał przed nim. (4) Pan powiedział wtedy do Mojżesza: «Wyciągnij rękę i chwyć go za ogon». I wyciągnął rękę i uchwycił go, i stał się znów laską w jego ręku. (5) «Tak uczyń, aby uwierzyli, że ukazał tobie Pan, Bóg ojców ich, Bóg Abrahama Bóg Izaaka i Bóg Jakuba». (6) Ponownie rzekł do niego Pan: «Włóż rękę w zanadrze!» I włożył rękę w zanadrze, a gdy ją wyjął, była pokryta trądem białym jak śnieg. (7) I rzekł znów: «Włóż rękę w zanadrze!» I włożył ją ponownie w zanadrze, a gdy ją po chwili wyciągnął, była taka jak reszta ciała. (8) «Tak więc, jeśli nie uwierzą i nie przyjmą świadectwa pierwszego znaku, uwierzą świadectwu drugiego znaku. (9) A gdyby nawet nie uwierzyli tym dwom znakom i nie zważali na mowę twoją, wówczas zaczerpniesz wody z Nilu i wylejesz na suchą ziemię; a woda zaczerpnięta z Nilu stanie się krwią na ziemi».

Ten fragment zdaje się że w BT tłumaczony jest w ten sposób, że istnieją 3 świadectwa o Bogu:
władza Boga nad szatanem, władza Boga nad chorobami (a także życiem i śmiercią), a jako ostatnie, męczeństwo Jego Świętych

Dobrze. Zostaje jeszcze jedna kwestia. Kwestia wyboru. Jak ktoś chce być zbawiony, to zapewne będzie, jak nie to nie.
Goliat miał przed śmiercią jedną malutką chwilę, aby zdecydować. Widok kamienia musiał go przerazić. Zapewne błyskawicznie w jego głowie pojawiła się myśl o tym, że jego bożki zostały pokonane. Nawet przyjmując materialistyczny obraz świata widzimy, że Goliat miał czas na decyzję. A z pewnością Bóg doprowadził do tego, że Goliatowi udało się (taką lub inną) decyzję podjąć.

I nam być może trudno się z tym pogodzić w świecie, w którym każde cierpienie jest przed nami zakrywane, w którym ukrywa się przed nami nawet to, że gdy jemy kurze jajka, to jemy owoc ofiary. Owoc zagazowania tysięcy kogutów, których trzymanie jest nieopłacalne, bo przydają się głównie kury. Na całym świecie ludzie cierpią okrutne męki. My żyjemy w wygodnym świecie z którego usunięto cierpienie i wyobrażenie sobie czegoś takiego jest dla nas niemożliwe, skoro już nawet cierpienia zwierzęcego nie chcemy oglądać.

Ale świat Boga to świat realny, nie złota klatka.
Słyszałem kiedyś podczas kazania ciekawą historię o człowieku, który urodził się i umarł w tym samym roku co o. Kolbe. Ten człowiek był hitlerowcem, wielkim zbrodniarzem. Przed śmiercią usłyszał o o. Kolbe i o tym, że ten niezwykły człowiek urodził się w tym samym roku co on. Został skazany na śmierć. Przedtem nawrócił się [zapewne w jakimś stopniu pod wpływem świadectwa o. Kolbe] i wyspowiadał się u ojca jezuity. Spowiedź trwała 12 godzin. Potem ten człowiek został zabity.
Zapewne kara, którą mu wymierzono była sprawiedliwa. Zapewne nie było wtedy innego sposobu na to, aby ochronić ludność przed tymi zbrodniarzami. Zapewne ten człowiek mógłby zostać objęty jakąś amnestią, gdyby wiedziano o jego nawróceniu.

Właśnie dziś uświadomiłem sobie, że przez moje różne zaniedbania bardzo ucierpi zapewne Kościół. Ile mógłbym uczynić w przyszłości dobra, gdybym trochę bardziej się przykładał, więcej teraz pracował. Ale tego nie robiłem. I najchętniej prosiłbym Boga, żeby obronił mnie, a przede wszystkim Kościół przed stratami z tego powodu, myśląc o Bogu jak o jakimś super Absolucie, który jest od tego, aby uprzyjemnić nam życie tutaj i naprawić za nas to, co popsuliśmy.
Ale chociaż najchętniej bym to zrobił, to nie mogę, bo wiem, że to tak nie działa. Świętym stał się człowiek, który powiedział:
Quote:
My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił (Łk 23:41)

I dlatego Bóg, który jest Miłością, ale Bóg, który jest nie tylko Miłością, ale który jest Bogiem Sprawiedliwym - dlatego ten Bóg pomaga nam się zmieć, pomaga nam naprawić nasze błędy, ale to nie jest Bóg, którego głównym zadaniem jest pomóc nam w ucieczce od konsekwencji naszych działań. Wręcz przeciwnie - Bóg pomaga nam się z nimi zmierzyć.

Czego sobie samemu i wszystkim życzę ;-)

http://www.adoracja.bielsko.opoka.org.pl/ - kopalnia wiedzy o Eucharystii

http://tnij.org/prezydentkompromitacja - czy warto przerwać protest przed Pałacem?

jumik 

Posted: 2010-01-24, 17:25   

Może to pomoże zrozumieć:

Jak czytać Stary Testament? - o. Jacek Salij OP
http://angelus.pl/index.p...ntent&task=view

Czy Bóg kazał wymordować narody Kanaanu? - o. Jacek Salij OP
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_14.htm

Vul 
Administrator

Posted: 2010-01-24, 20:20   

Na portalu wiara.pl rozpoczął się cykl "Czytamy Księgę Rodzaju z Wiara.pl", którego zadaniem jest "wspólnie z Czytelnikami, krok po kroku, zagłębiać się w jej treść."

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: