FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Bezpieczna strona Zapraszam na forum http://katolik.us i do zapoznania się z REGULAMINEM FORUM oraz FAQ
                      Forum wykorzystuje ciasteczka jeżeli się nie zgadzasz opuść tę stronę!
Święty Michale Archaniele, wspomagaj nas w walce,
a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą ochroną.
Niech go Bóg pogromić raczy - pokornie o to prosimy.
A Ty, Wodzu Niebieskich Zastępów, szatana i inne złe duchy,
które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą
mocą Bożą strąć do piekła.
Amen.
Charlotte
Warszawa


Poprzedni temat «» Następny temat
Post o chlebie i wodzie - pytania techniczne
Autor Wiadomość
Andriej 

Dołączył: 12 Lut 2013
Skąd: Alpy
Wysłany: 14-04-15, 09:10   

Nu, hiobie ... kak ty przestaniesz myslec schematami, a naczniosz myslec, tak to przestaniesz pisat takije bzdury - co ruski, a wo wsiem sybiraki to pijaki. Ny, ja mnogo slyszal, co Poliaki to brudasy i nieroby - prawda li to?
Kto alkohol naduzywa to i naduzywa, tak w sybirackom diele alkohopl mozet byt medikament, a dla innych nalog. Oj, ma sie Pan Bog z nami, co my nie po bozemu, tolkopo schematu widzim swiet.
 
 
towas 


Dołączył: 18 Sty 2014
Skąd: Warsaw
  Wysłany: 14-04-15, 11:14   

co kraj, to obyczaj :-D
_________________
"Ja zaś zaufałem Twemu miłosierdziu;
niech się cieszy me serce z Twojej pomocy,
chcę śpiewać Panu, który obdarzył mnie dobrem."
Ps 13, 6.
 
 
hiob 


Dołączył: 24 Paź 2007
Skąd: Północna Karolina, USA

Wysłany: 16-04-15, 12:58   

Andriej napisał/a:
Nu, hiobie ... kak ty przestaniesz myslec schematami, a naczniosz myslec, tak to przestaniesz pisat takije bzdury - co ruski, a wo wsiem sybiraki to pijaki. Ny, ja mnogo slyszal, co Poliaki to brudasy i nieroby - prawda li to?
Kto alkohol naduzywa to i naduzywa, tak w sybirackom diele alkohopl mozet byt medikament, a dla innych nalog. Oj, ma sie Pan Bog z nami, co my nie po bozemu, tolkopo schematu widzim swiet.


Andriej, gdybym pisał serio, to Twoja reakcja byłaby uzasadniona. Ale moja wypowiedź była żartem, zresztą sprowokowanym Twoją wypowiedzią o smalcu. Była to ironia, wyszydzająca stereotypowe myślenie, a nie głoszenie stereotypów. Jednak jeśli Cię ta wypowiedź obraziła, serdecznie przepraszam.
_________________
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
 
 
 
towas 


Dołączył: 18 Sty 2014
Skąd: Warsaw
Wysłany: 16-04-15, 13:19   

Hiobie, naprawdę uważasz, że moje aktualne "wyobrażenie" o istocie postu jest poprawne?
_________________
"Ja zaś zaufałem Twemu miłosierdziu;
niech się cieszy me serce z Twojej pomocy,
chcę śpiewać Panu, który obdarzył mnie dobrem."
Ps 13, 6.
 
 
hiob 


Dołączył: 24 Paź 2007
Skąd: Północna Karolina, USA

Wysłany: 16-04-15, 13:44   

towas, Bóg patrzy w nasze serca. Wszystko, co robimy z miłości do Niego jest w Jego oczach wartościowe i tylko On sam wie ile nas nasze wyrzeczenia kosztują. Dlatego nie można, z ludzkiego punktu widzenia, powiedzieć, że czyjś post o chlebie i wodzie jest czymś "lepszym" niż rezygnacja kogoś innego z łyżeczki cukru w kawie, bo ta rezygnacja ze słodkiej kawy może być dla tego kogoś wręcz heroicznym czynem.

Bóg nas nie ocenia przez porównywanie do innych, Bóg nas ocenia sprawiedliwie, według tego, co otrzymaliśmy i co z tymi łaskami, czy talentami zrobiliśmy.
_________________
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
 
 
 
Andriej 

Dołączył: 12 Lut 2013
Skąd: Alpy
Wysłany: 21-04-15, 14:01   

Alles in Ordnung. Jesli przez mnogo liet tolko takije dowcipy ja musiel slyszet, tak mnie sie rzygac chce. Dopiero po jakichs dziesieciu latach pojeli helweci, co Ukrainiec kotoryj s sowietow priszol to nie ufoludek, tolko normalnyj czielowiek.
 
 
hiob 


Dołączył: 24 Paź 2007
Skąd: Północna Karolina, USA

Wysłany: 26-09-15, 19:50   

Mam wyniki kolejnych badań. To już niemal 4 lata i trzy badania krwi i moczu. I choć nie wszystko jest na 100%, to jednak myślę, że większość ludzi w moim wieku wzięłaby takie wyniki w ciemno. W zasadzie jedyny problem zdrowotny jaki mam, to brak dwóch witamin - co samo w sobie nie jest jeszcze niczym złym, ale może doprowadzić kiedyś do jakiś problemów zdrowotnych. Jedna z tych witamin, D, jest generowana przez człowieka przebywającego na słońcu, a ja od paru lat pracuję w nocy, a śpię w dzień. Tutaj zatem dieta, czy post, nic nie zmienia. Po prostu muszę zażywać te witaminy w pigułkach. Niedobór B12 natomiast to może być konsekwencja diety ubogiej w tę witaminę, ale i to łatwo poprawić, przyjmując ją w pastylkach lub zastrzykach. Pozostałe wyniki w zasadzie wszędzie są w normie. Zamieszczając je tutaj mam tylko jeden cel - zachęcenie Was to rozpoczęcia postu. Niech to będzie jeden dzień w tygodniu, może dwa - środa i piątek, ale zróbcie to. Duchowe korzyści będą ogromne, a o nasze fizyczne zdrowie, jak widać w poniższej tabeli, także się martwić nie ma potrzeby.

Rodzaj testu Norma 21 XII 2011 10 III 2014 16 IX 2015 Rodzaj testu Norma 21 XII 2011 10 III 2014 16 IX 2015 Rodzaj testu Norma 21 XII 2011 10 III 2014 16 IX 2015
Vitamin D 30.0 - 100.0 ng/mL 11 19 25,2 Vitamin B12 211 - 946 pg/mL 161 232 162 PSA 0.0 - 4.0 ng/mL 0,59 1,75 1,7
Cholesterol 100 - 199 mg/dL 92 159 136 Hgb A1C Diabetic Assessment ADA 4.8 - 5.6 % WHO 4,8-6.0% - - 6,0 Total Chol/HDL Ratio 0,0-5,0 3,7 3,9 3,4
HDL >39 mg/dL 25 41 40 Sum Total LDL-C 0 - 99 mg/dL 49 106 79 Triglycerides 0 - 149 mg/dL 88 59 87
Folate, Serum >3.0 ng/mL - - 18,1 Thyroid Peroxidase Ab 0 - 34 IU/mL - - <6 Free T4 by Dialysis/Mass Spec 0.82 - 1.77 ng/dL - - 0,91
Hematocrit >37.5 - 51.0 % - 40.6 38.3 Hemoglobin 12.6 - 17.7 g/dL - 13.7 12.5 Lymphocytes Absolute 0.7 - 3.1 x10E3/uL - 2.6 2.4
Mean Corpuscular Hemoglobin 26.6 - 33.0 pg - 31.0 28.7 MCHC 31.5 - 35.7 g/dL - 33.7 32.6 MCV 79 - 97 fL - 91,9 88
Monocytes Absolute 0.1 - 0.9 x10E3/uL - 0.6 0.4 Platelet Count 150 - 379 x10E3/uL - 222 243 RBC 4.14 - 5.80 x10E6/uL - 4.42 4.36
RDW 12.3 - 15.4 % - 14.0 16.6 WBC 3.4 - 10.8 x10E3/uL - 6.7 5.6 Ferritin 30 - 400 ng/mL 72 - 32
Iron 40 - 155 ug/dL - - 86 Iron Saturation 15 - 55 % - - 28% Iron Bindng Capacity 250 - 450 ug/dL - - 303
UIBC 150 - 375 ug/dL - - 217 TSH 0.450 - 4.500 uIU/mL 3.830 - 5.790 Albumin/Globulin Ratio 1.1 - 2.5 - - 1.9
Albumin 3.5 - 5.5 g/dL 4.1 4.1 4.3 Alkaline Phosphatase 39 - 117 IU/L 64 55 60 ALT 0 - 44 IU/L 14 17 12
AST (SGOT) 0 - 40 IU/L 12 15 16 Total Bilirubin 0.0 - 1.2 mg/dL 0.9 0.6 0.7 BUN 6 - 24 mg/dL 10 9 10
BUN/Creatinine Ratio 9-20 - - 14 Calcium 8.7 - 10.2 mg/dL 8.3 9.0 8.4 Chloride 97 - 108 mmol/L 107 106 102
CO2 18 - 29 mmol/L 28 27 23 Creatinine 0.76 - 1.27 mg/dL 0.64 0.76 0.69 eGFR, African American >59 mL/min/1.73 >60 >89 122
eGFR, Non-African American >59 mL/min/1.73 >60 >89 105 Globulin, Total 1.5 - 4.5 g/dL - - 2,3 Glucose 65 - 99 mg/dL 93 89 83
Potassium 3.5 - 5.2 mmol/L 3.9 4.2 3.9 Total Protein 6.0 - 8.5 g/dL 6.7 6.9 6.6 Sodium 134 - 144 mmol/L 141 140 139


_________________
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
 
 
 
Joannica 

Dołączyła: 13 Lut 2015
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 09-01-17, 13:55   Pozdrowienia po przerwie

Witam po dłuższej przerwie,
cieszę się że masz się dobrze, mam nadzieję, że nadal, bo trochę czasu minęło.
Pościłam w międzyczasie o chlebie, wodzie ... i czarnej kawie, pisałam chyba o tym, że ból głowy uniemozliwiał mi funkcjonowanie a tabletki nie pomagały, zresztą co to za post na prochach :)
W ubiegłym roku zmuszona zostałam do zrobienia badań na nietolerancje pokarmowe, wyszło m.in. że nie toleruję żadnych zbóż włącznie z owsem i nie chodzi tu o gluten, oraz drożdży i jaj. Staram się ich unikać w codziennym jadłospisie.

Chciałabym wrócić do postu raz w tygodniu, tak jakoś ten o chlebie i wodzie uważam, ża najlepszy, najbliższy sercu Jezusa i Maryi. Chodzą mi po głowie myśli, że może z ich błogosławieństwem i modlitwą to mi nie zaszkodzi ? Na co dzień również je się wiele niezbyt zdrowych pokarmów. W pozostałe dni mogłabym unikać zbóż, wiem, że nie dasz mi konkretnej odpowiedzi ale napisz jak Ty to widzisz?
Pozdrawiam serdecznie :)
 
 
hiob 


Dołączył: 24 Paź 2007
Skąd: Północna Karolina, USA

Wysłany: 13-01-17, 13:06   Re: Pozdrowienia po przerwie

Joannica napisał/a:
Witam po dłuższej przerwie,
cieszę się że masz się dobrze, mam nadzieję, że nadal, bo trochę czasu minęło.


Czuję się doskonale, a za miesiąc będę miał kolejne badania, więc i jakieś obiektywne potwierdzenie powinno się znaleźć.

Cytat:
W ubiegłym roku zmuszona zostałam do zrobienia badań na nietolerancje pokarmowe, wyszło m.in. że nie toleruję żadnych zbóż włącznie z owsem i nie chodzi tu o gluten, oraz drożdży i jaj. Staram się ich unikać w codziennym jadłospisie.

Chciałabym wrócić do postu raz w tygodniu, tak jakoś ten o chlebie i wodzie uważam, za najlepszy, najbliższy sercu Jezusa i Maryi. Chodzą mi po głowie myśli, że może z ich błogosławieństwem i modlitwą to mi nie zaszkodzi ? Na co dzień również je się wiele niezbyt zdrowych pokarmów. W pozostałe dni mogłabym unikać zbóż, wiem, że nie dasz mi konkretnej odpowiedzi ale napisz jak Ty to widzisz?
Pozdrawiam serdecznie :)


Post nie powinien szkodzić naszemu zdrowiu, bo dbanie o zdrowie fizyczne jest naszym obowiązkiem wynikającym z przykazania "Nie zabijaj" i ze słów świętego Pawła: "Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie? Za /wielką/ bowiem cenę zostaliście nabyci. Chwalcie więc Boga w waszym ciele!"

Co prawda św. Paweł pisał o tym w kontekście grzechu rozpusty, ale sama zasada jest uniwersalna: Mamy obowiązek troszczyć się o swoje ciało. Zatem jeśli masz nietolerancję na pokarmy zbożowe, powinnaś ich unikać. Tym bardziej, że wtedy rzeczywiście spożywanie chleba może powodować silne migreny.

Co zatem można zrobić? Najważniejsze, by pamiętać o przestrogach, jakie nam daje Bóg przez proroka Izajasza

"Otóż pościcie wśród waśni i sporów, i wśród bicia niegodziwą pięścią. Nie pośćcie tak, jak dziś czynicie, żeby się rozlegał zgiełk wasz na wysokości. Czyż to jest post, jaki Ja uznaję, dzień, w którym się człowiek umartwia? Czy zwieszanie głowy jak sitowie i użycie woru z popiołem za posłanie - czyż to nazwiesz postem i dniem miłym Panu? Czyż nie jest raczej ten post, który wybieram: rozerwać kajdany zła, rozwiązać więzy niewoli, wypuścić wolno uciśnionych i wszelkie jarzmo połamać; dzielić swój chleb z głodnym, wprowadzić w dom biednych tułaczy, nagiego, którego ujrzysz, przyodziać i nie odwrócić się od współziomków. Wtedy twoje światło wzejdzie jak zorza i szybko rozkwitnie twe zdrowie. Sprawiedliwość twoja poprzedzać cię będzie, chwała Pańska iść będzie za tobą. Wtedy zawołasz, a Pan odpowie, wezwiesz pomocy, a On [rzeknie]: Oto jestem! Jeśli u siebie usuniesz jarzmo, przestaniesz grozić palcem i mówić przewrotnie, jeśli podasz twój chleb zgłodniałemu i nakarmisz duszę przygnębioną, wówczas twe światło zabłyśnie w ciemnościach, a twoja ciemność stanie się południem." (Iz 58, 4-10)

I jeśli nie możemy z powodów zdrowotnych pościć o chlebie i wodzie, zawsze możemy wybrać inną formę postu. Chodzi po prostu o drobne wyrzeczenia z wielką miłością, a nie o postępowanie według jakiś regułek, czy zasad.
_________________
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
Ostatnio zmieniony przez hiob 13-01-17, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
hiob 


Dołączył: 24 Paź 2007
Skąd: Północna Karolina, USA

Wysłany: 02-03-17, 23:11   

Są wyniki najnowszego testu. W zasadzie jedyny problem jaki mam, to niedobór witaminy D, ale to wynika głównie z faktu, że pracuję w nocy, a śpię wtedy, gdy słoneczko nam tak pięknie przygrzewa. Zatem muszę pamiętać, by pić tran, albo raczej łykać codziennie pigułę z witaminą D. Jest też mało żelaza, ale to pewnie jest wynikiem ostatniego oddawania krwi. W punkcie krwiodawstwa badano mi ilość żelaza i było w normie. Zresztą inne źródła podają, że 12 jednostek to ciągle jest dolna granica normy, ja jednak w tabeli podają wyniki z amerykańskiego laboratorium:

Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017 Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017 Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017 Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017 Rodzaj testu Norma Mój wynik 24 II 2017
Ferritin (Żelazo) 30 - 400 ng/mL 12 ng/mL TIBC 250 - 450 ug/dL 349 ug/dL UIBC 111 - 343 ug/dL 283 ug/dL Iron 38 - 169 ug/dL 66 ug/dL Iron Saturation 15 - 55 % 19 % ug/dL LDL Particle Number <1000 nmol/L 706 nmol/L
LDL-C 0 - 99 mg/dL 86 mg/dL HDL-C >39 mg/dL 48 mg/dL TRIGLYCERIDES 0 - 149 mg/dL 77 mg/dL CHOLESTEROL, TOTAL 100 - 199 mg/dL 149 mg/dL HDL-P (Total) >=30.5 umol/L 24.8 umol/L SMALL LDL-P < <=527 nmol/L <90 nmol/L
LDL SIZE >20.5 nm 22.1 nm LP-IR SCORE <=45 <25 TSH 0.450 - 4.500 uIU/mL 3.260 uIU/mL Testosterone, Serum (Total) 348 - 1197 ng/dL 461 ng/dL Vit D, 25-Hydroxy 30.0 - 100.0 ng/mL 16.5 ng/mL Vitamin B-12 211 - 946 pg/mL 275 pg/mL
PSA 0.0 - 4.0 ng/mL 2.8 ng/mL Glucose 65 - 99 mg/dL 83 mg/dL BUN 6 - 24 mg/dL 8 mg/dL Creatinine, Serum 0.76 - 1.27 mg/dL 0.73 mg/dL eGFR If NonAfrican American >59 mL/min/1.73 102 mL/min/1.73 BUN/Creatinine Ratio 9 - 20 11
Sodium 134 - 144 mmol/ 142 mmol/L Potassium 3.5 - 5.2 mmol/L 3.8 mmol/L Chloride 96 - 106 mmol/L 104 mmol/L CO2 18 - 29 mmol/L 22 mmol/L CALCIUM 8.7 - 10.2 mg/dL 8.5 mg/dL
Total Protein 6.0 - 8.5 g/dL 6.8 g/dL Albumin, Serum 3.5 - 5.5 g/dL 4.4 g/dL Globulin, Total 1.5 - 4.5 g/dL 2.4 g/dL Albumin/Globulin Ratio 1.1 - 2.5 1.8 Total Bilirubin 0.0 - 1.2 mg/dL 0.8 mg/dL Alkaline Phosphatase 39 - 117 IU/L 55 IU/L
AST 0 - 40 IU/L 15 IU/L ALT (SGPT) 0 - 44 IU/L 10 IU/L WBC 3.4 - 10.8 x10E3/uL 6.4 x10E3/uL RBC 4.14 - 5.80 x10E6/uL 3.87 x10E6/uL Hemoglobin 12.6 - 17.7 g/dL 11.5 g/dL Hematocrit 37.5 - 51.0 % 36.0 %
MCV 79 - 97 fL 93 fL MCH 26.6 - 33.0 pg 29.7 pg MCHC 31.5 - 35.7 g/dL 31.9 g/dL RDW 12.3 - 15.4 % 13.8 % Platelet Count 150 - 379 x10E3/uL 263 x10E3/uL Neutrophils Absolute 1.4 - 7.0 x10E3/uL 3.6 x10E3/uL
Lymphocytes Absolute 0.7 - 3.1 x10E3/uL 2.2 x10E3/uL Monocytes Absolute 0.1 - 0.9 x10E3/uL 0.4 x10E3/uL Eosinophils Absolute 0.0 - 0.4 x10E3/uL 0.1 x10E3/uL Basophils Absolute 0.0 - 0.2 x10E3/uL 0.0 x10E3/uL


Jak więc sami widzicie, wszystko jest w normie, albo bardzo blisko normy. To, że parę tygodni temu oddałem krew ma pewien wpływ na zawartość żelaza, hemoglobiny i hematokrytów we krwi, ale nie są to jakieś duże braki.

Przypomnę jeszcze raz dlaczego podaję Wam swoje wyniki badań. Chodzi o to, by pokazać, że post o chlebie i wodzie u zdrowego człowieka nie ma żadnego negatywnego wpływu na jego zdrowie. Skoro u mnie, który tak je 6 dni w tygodniu wszystkie wyniki są w zasadzie doskonałe, to każdy może takiego postu spróbować raz, czy dwa razy w tygodniu. To nie tylko jest dobre dla duszy, ale też, jak widać, przynosi korzyści naszemu ciału.

A już tak zupełnie na marginesie uwaga: Jeśli będziecie sobie robić badanie krwi, zapytajcie o test wielkości lipoprotein niskiej gęstości LDL. Okazuje się bowiem, że nie każde LDL jest tak samo niebezpieczne. Generalizując nieco LDL jest wskaźnikiem tego, czy będziemy mieli zawał, atak serca, wylew itp. Jednak jeśli nasze cząsteczki LDL są duże, to alarm jest fałszywy - duże pływają sobie w naszych arteriach i żyłach nie przynosząc nam wielkiej szkody. Są "puszyste" i lekkie i nie mają jak się przyczepić ścianek naczyń krwionośnych.

Zupełnie inna sprawa z małymi cząstkami LDL. Te nas zabiją. Tych się musimy jakoś pozbyć, przez dietę, utratę wagi, ćwiczenia gimnastyczne itp. Jak widzicie w powyższym zestawieniu, ja mam małych LDL-P mniej niż 90 nmol/L, przy normie "mniej niż 527 nmol/L". To bardzo dobry wynik. Moje cząsteczki LDL mają średnio 22,1 nm, przy normie "większe, niż 20,5 nm". To też dobrze. W ogóle wygląda na to, że tu nie mam problemów - trójglicerydy, cholesterol, LDL, HDL, wszystko jest tak, jak być powinno. Na pewno jakieś ćwiczenia, jazda na rowerze, jeszcze by tu pomogły, bo klikanie w klawiaturę to nie jest wystarczająca gimnastyka, ale same wyniki badania krwi są doskonałe. Sprawdźcie i Wy swoje, bo dużo łatwiej zapobiegać chorobie, niż potem ją leczyć.
_________________
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
Ostatnio zmieniony przez hiob 03-03-17, 21:33, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo