Trwa aktualizacja forum. Pisać już można, skorzystajcie z opcji przypomnij hasło, gdyż hasła przepadły.

Cukier nas zabije! - czyli gorzka prawda o cukrze.

Czyli co nam pomaga, a co nam szkodzi.
mamamondfa

Post autor: mamamondfa » 12-02-18, 22:27

Kolejna ciekawa odsłona - tym razem w zestawieniu cukru i tłuszczu.
http://m.cda.pl/video/1823062c
Bracia bliźniacy przechodzą na dietę - jeden wysokotłuszczową, drugi wysokocukrową.
Ostatnio zmieniony 12-02-18, 22:29 przez mamamondfa, łącznie zmieniany 1 raz.

ejber
Przyjaciel forum
Posty: 16
Rejestracja: 21-02-16, 14:42
Lokalizacja: o/Gniezna

Post autor: ejber » 13-02-18, 11:34

mamamondfa pisze:Kolejna ciekawa odsłona
Fajny filmik,
chociaż przydługawy,
śmiało można zacząć od 34:45,
kwintesencja kwintesencji i esencja esencji od 50:20 ;)
trudno nie zgodzić się z wnioskami bliźniaków (w całej rozciągłości;) )
:)
Gniezno - nasza pierwsza stolica,
oraz Polski chrzcielnica.

mamamondfa

Post autor: mamamondfa » 13-02-18, 13:11

:roll:
Śmiem podejrzewać, że gdyby były bliźniaczki to nie byłby przydługawy :-D
W każdym razie mi się podobał :-D
A tak poważnie to nie zdecydowałabym się nigdy na żadną dietę eliminacyjną.
Nie chciałabym chudnąć tracąc tkankę mięśniową, a taki efekt uzyskuje się na ketodiecie.
Fakt, że nie dzięki niej organizm nie musi sobie radzić ze szkodliwą fruktozą do mnie nie przemawia, bo wątroba radzi sobie z jej metabolizowaniem pod warunkiem oczywiście, że nie jest dostarczana w nadmiarze. A glukozę tak czy inaczej organizm wyprodukuje z aminokwasow bo jest paliwem dla mięśni i mózgu, nie może funkcjonować bez niej.
Adaptacyjne możliwości ludzkiego organizmu są ogromne jednak czasami odbywają się zbyt wielkim kosztem. Jak się okazuje utrata wagi jest tylko pozornie korzystna w przypadku ketodiety.

Awatar użytkownika
jar3ck
Przyjaciel forum
Posty: 35
Rejestracja: 08-06-17, 12:00
Lokalizacja: Piła

Post autor: jar3ck » 13-02-18, 13:44

Ciekawy film, bo wystąpił w nim dr Lustig (chyba wszyscy go już znamy :D), a jego badania zostały zakwestionowane. Głowa mnie już od tego boli. :oko: Każdy mówi co innego. :roll:

Teraz wreszcie wiem, dlaczego przez cały dzień w pracy nie mogę zjeść więcej niż 200g krakersików pani Grażynki :hehe: , albo więcej niz 2 jabłek czy bananów. :roll:

Dzięki mamamondfa za ten film :tany:
Ostatnio zmieniony 13-02-18, 14:32 przez jar3ck, łącznie zmieniany 2 razy.
"Krzyż to plus dla człowieka, chociaż składa się z dwóch minusów: ból i poniżenia." (Tau - "Łowca")

mamamondfa

Post autor: mamamondfa » 13-02-18, 14:46

Nie zakwestionowali wyników doktora Ludwiga, tylko z uwagi na ich ograniczony charakter uznali je za niemiarodajne :) tak jak mówiła ta pani na końcu i bracia bliźniacy - to bardzo złożony problem. Nie da się jednoznacznie określić co jest bardziej szkodliwe - cukier czy tłuszcz. Najnowsze badania pokazują ze najgorsze jest połączenie cukru i tłuszczu w równych proporcjach bo zaburza się nam uczucie sytości z uwagi na to, że aktywowany jest ośrodek przyjemności, która wyłącza jakby ośrodek sytości. Tak na babski rozum. Poza tym nie ma w przyrodzie takiego rozwiązania - cukier z tłuszczem i nawet szczury oszalały na tym punkcie :) pamietam ze mój jeż pigmejski na widok ciasta mlaskał aż :D Wiadomo jednak ze wyeliminowanie węglowodanów z diety nie jest dla organizmu korzystne, tak samo jak całkowite wyeliminowanie tłuszczu. Ale tak czy inaczej słodycze - jako połączenie cukru i tłuszczu - należy z diety wyeliminować całkowicie :)
No i aktywność fizyczna to podstawa :reksio: :tany: :zły: :młotek: :hehe:
Ostatnio zmieniony 13-02-18, 14:53 przez mamamondfa, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
jar3ck
Przyjaciel forum
Posty: 35
Rejestracja: 08-06-17, 12:00
Lokalizacja: Piła

Post autor: jar3ck » 13-02-18, 14:55

No właśnie, czyli powinniśmy w jak największym stopniu wyeliminować produkty przetworzone, czyli jeść naturalne, zdrowe rzeczy. Skoro połączenie tłuszczów z węglowodanami nie występuje w naturze, oznacza to, że nasze organizmy nie są przystosowane do tego typu pożywienia. Nic dziwnego, że po ich zjedzeniu z naszym mózgiem dzieją się takie jajca :lol: :oko:
"Krzyż to plus dla człowieka, chociaż składa się z dwóch minusów: ból i poniżenia." (Tau - "Łowca")

mamamondfa

Post autor: mamamondfa » 13-02-18, 15:03

Otóż to :!: :powiedziała, wycierając buzie z resztek sernika: i czekolady :lol:
Ostatni dzień jar3ck! Korzystaj :lol:

Awatar użytkownika
jar3ck
Przyjaciel forum
Posty: 35
Rejestracja: 08-06-17, 12:00
Lokalizacja: Piła

Post autor: jar3ck » 13-02-18, 15:07

mamamondfa, nie chcesz wiedzieć po czym wczoraj wycierałem buzię :lol: ale może jeszcze dziś też zaszaleję. tańczę
Jak już takie dobre filmy wrzucasz, to poproszę taki o tym, jak powstrzymać się przed słodyczami. :taniec:
"Krzyż to plus dla człowieka, chociaż składa się z dwóch minusów: ból i poniżenia." (Tau - "Łowca")

mamamondfa

Post autor: mamamondfa » 15-02-18, 23:21

Obiecany link do artykułu dr Lustiga:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 21371/epdf

Awatar użytkownika
hiob
Administrator
Posty: 11132
Rejestracja: 24-10-07, 21:28
Lokalizacja: Północna Karolina, USA
Kontakt:

Post autor: hiob » 18-02-18, 16:17

jar3ck pisze:Ciekawy film, bo wystąpił w nim dr Lustig (chyba wszyscy go już znamy :D), a jego badania zostały zakwestionowane. Głowa mnie już od tego boli. :oko: Każdy mówi co innego. :roll:

Teraz wreszcie wiem, dlaczego przez cały dzień w pracy nie mogę zjeść więcej niż 200g krakersików pani Grażynki :hehe: , albo więcej niz 2 jabłek czy bananów. :roll:

Dzięki mamamondfa za ten film :tany:
Filmik, moim zdaniem, bardzo tendencyjny. Na przykład nie są podane wcale wyniki badań cholesterolu i trójglicerydów obydwu braci, nie wspominając już nawet o wielkości LDL. Coś, co ma tu kluczowe, najbardziej istotne znaczenie.

Naukowcy zaczynają poznawać mechanizm powstania choroby Alzheimera, który dr. Lustig nazywa "cukrzycą trzeciego rodzaju". Do tej pory zauważono, że zwiększony poziom cukru wpływa na to, że mamy większe szanse na zachorowanie na tę chorobę, teraz coraz lepiej lekarze wiedzą dlaczego. Więcej, po angielsku, w tych artykułach:

http://www.telegraph.co.uk/science/2017 ... molecular/

https://www.express.co.uk/life-style/he ... esearch-UK

https://nypost.com/2017/11/07/eating-to ... tudy-says/

https://blog.paleohacks.com/how-too-muc ... lzheimers/#

Ten ostatni artykuł kończy się takim akapitem:

"Aczkolwiek jest wiele powodów, by unikać cukru, to ryzyko neurologiczne wygląda na najlepszy powód. Ponieważ w dalszym ciągu nie do końca rozumiemy (przyczyny) choroby Alzheimera, to sensowną rzeczą jest zapobiegać jak najlepiej potrafimy, by jej uniknąć. Gdy ja osiągnę starość, wierzę, że nauka da nam tu rozstrzygającą odpowiedź, tak, jak dziś widzimy, że niskotłuszczowe wskazówki kiedyś uznawane za rozstrzygające - są dziś odwoływane. (i tu odnośnik do tej strony: https://www.npr.org/sections/thesalt/20 ... ban-on-fat )

Przemysł i politycy powodują wielki problem kiedy firmy takie, jak Coca Cola wydają olbrzymie sumy na reklamy przekonywujące nas do spożywania dużych ilości cukru. Gdy będzie powszechnie wiadomo, że cukier może spowodować uszkodzenia mózgu, ekonomiczne tego skutki są oczywiste. Niezależnie czy jesteś genetycznie predysponowany do zachorowania na Alzheimera, czy też nie, powinieneś zastosować środki ostrożności, by uniknąć jej rozwinięcia. Odcięcie cukru powinno być pierwszym krokiem."

Gdy zaś mówimy o trójglicerydach, cholesterolu, LDL i HDL i o wielkościach tych cząstek, to więcej można przeczytać tutaj:

https://www.docsopinion.com/2012/11/21/ ... and-ldl-p/

Przy okazji wspomnieć też trzeba o Meksyku i jego mieszkańcach. Biedny kraj, a 70% jego mieszkańców ma nadwagę, lub otyłość. Trzy najważniejsze źródła kalorii w ich diecie, to wysokosłodzone napoje. W tym artykule czytamy:

https://www.theguardian.com/news/2015/n ... tax-mexico

"In fact, Mexicans drink more soda than nearly anyone else in the world; their top three daily sources of calories in 2012 were all high-calorie drinks. Mexico also has by far the world’s highest death rate from chronic diseases caused by consumption of sugary drinks – nearly triple that of the runner-up, South Africa."

"Meksykanie piją więcej gazowanych napoi niż niemal ktokolwiek na świecie, ich trzy największe źródła kalorii w 2012 roku to wysokokaloryczne napoje. Meksyk ma też zdecydowanie najwięcej przypadków śmierci z chronicznych chorób powodowanych słodzonymi napojami - niemal trzykrotnie więcej, niż druga Południowa Afryka."

A to jest artykuł o tym, że w Meksyku opodatkowane słodzone napoje i że ich konsumpcja spada. Myślę, że gdy się ten trend utrzyma, za kilkanaście lat będzie można zobaczyć, czy zdrowie mieszkańców się poprawia. Oczywiście, jak zawsze, największym problemem jest to, że na nasze zdrowie, zarówno w wymiarze jednostkowym, jak i całego społeczeństwa, wpływa wiele czynników. Np. w Meksyku, po przystąpieniu tego kraju do układu NAFTA, generalnie poprawił się poziom życia i standard służby zdrowie, więc niektórzy argumentują, że to nie tańsze napoje typu Cola spowodowały wzrost śmiertelności spowodowanej otyłością itp., ale mniej ludzi umiera na inne choroby, więc te wysuwają się na plan pierwszy. Trochę pokrętne tłumaczenie, ale spotkałem się z nim w tym artykule:

https://www.nytimes.com/2017/12/11/heal ... nafta.html

Natomiast tutaj: http://theconversation.com/what-the-wor ... inks-56696 wyczytałem, że w 2012 roku statystyczny Meksykanin wypijał 163 litry słodzonych napoi rocznie. Inaczej mówiąc każdy, biedny i bogaty, stary i młody, łącznie z niemowlakami, wypijał prawie pół litra coca-coli dziennie. A przecież to nie jedyne źródło cukru - pewnie do tej coli były jakieś pączusie także. Dziś już piją mniej, ale ciągle jest to 137 litrów ( w 2015 roku).

Tak więc, zgadzając się z Wami, że trzeba jeść po prostu zdrowo, jak najmniej przetworzone produkty, jak najbliższe naturze i diecie naszych przodków, to jednak widzę wyraźnie, że jeśli mielibyśmy dziś wskazać jednego, najgorszego winowajcę powodującego choroby cywilizacyjne, to nie będzie to sól, ani tłuszcz, ale właśnie cukier. Prawda ta staje się dziś coraz bardziej oczywista.

I na koniec - dla tych, co się ze mną nie zgadzają - 15 skutków jedzenia cukru: http://www.businessinsider.com/sugar-he ... ain-2016-9 ;-)

... i wisienka na torcie, "Nigdy nie powinniśmy byli mówić ludziom, by przestali jeść tłuszcz": http://www.businessinsider.com/should-y ... iet-2016-9
Ostatnio zmieniony 18-02-18, 21:46 przez hiob, łącznie zmieniany 1 raz.
Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)

ODPOWIEDZ