Wysłany: 2008-02-23, 23:01 Egzegezy biblijnych tekstów i inne ciekawe teksty
Pośród moich felietonów jakie napisałem przez ostatnie kilka lat wiele jest takich, które zajmują się egzegezą, analizą, wyjaśnianiem fragmentów biblijnych tekstów. Są one bardzo niejednolite w swym charakterze i w swej głębi, bo nigdy nie było moim celem prowadzenie tu jakiś systematycznych wykładów teologiczno-biblijnych. Ani nie mam na to ochoty, ani nie posiadam wystarczającej wiedzy. Ja zawsze piszę tylko o tym, co mi dyktuje serce. A serce nie sługa i dyktuje co samo chce.
Czasem są to jakieś luźne spostrzeżenia sprowokowane codziennymi wydarzeniami, czasem całkiem poważna egzegeza i sięganie do głębi tekstu nie zawsze widzianej przy pobieżnym jego czytaniu sprowokowana jakimś wykładem usłyszanym przeze mnie w radiu EWTN czy z innego źródła. Czasem dotyczą one jednego wersetu, czasem jakiejś przypowieści, czasem całego rozdziału, a czasem jest to omówienie jakiejś nauki, czy zagadnienia w kontekście tego, co mówi o tym Biblia. Są to bardzo zróżnicowane i nieusystematyzowane teksty, przez co są trudne do odszukania. Dlatego też chciałbym tutaj je jakoś razem zamieścić i może w jakiś sposób "poukładać".
Oczywiście zajmie mi to trochę czasu, bo muszę sam poprzeglądać wszystko, co wcześniej napisałem. Nie zawsze po samym tytule jestem w stanie zorientować się o czym jest zawartość felietonu. Ja naprawdę mam tak okropną pamięć, że nawet nie pamiętam tego, co sam napisałem. Ale tym bardziej chciałbym to jakoś usystematyzować, bo i mnie się to przyda. Głównie po to, bym nie pisał ponownie o czymś, o czym pisałem już wcześniej. Nie spodziewam się też jakiś komentarzy w tym temacie, lecz gdyby ktoś zauważył tekst który pominąłem, a do którego link powinien się tu znaleźć, to zawsze będę wdzięczny za takie sugestie. Proszę jednak o trochę czasu, bo na razie sam nie wiem jak szybko uda mi się ta inwentaryzacja. Na razie udało się wybrać teksty z lat 2006-2008. Starsze będą dochodzić sukcesywnie, gdy znajdę czas na ich dodanie.
_________________ Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
Ostatnio zmieniony przez hiob 2008-02-25, 04:10, w całości zmieniany 4 razy
Świątynia i Kościół J 6,48-50; 1 Krn 17,1; 2 Sm 7, 12-13; 2 Mch 2,4; Ap 11,19-12,1; J 2:18b-21; Mk 13, 28-33; Dz 9,4-5; Ef 1,22-23; Ef 4, 14-16; Kol 1,18; 1P 2,5; 1 Kor 3,16-17; 2 Kor 6,16; Hbr 9, 24-28; 1 Kor 11,23b-25.
Wysłany: 2008-02-25, 02:45
A tutaj parę linków do felietonów, które bezpośrednio z Biblią nie mają nic wspólnego, albo przynajmniej bardzo niewiele. Jednak przeszukując stare teksty stwierdziłem, że warto je przypomnieć i zamieścić do nich linki w jakimś jednym miejscu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum