Pozdrawiam
Cóż, tutaj już nikt nie pamięta na jakich podstawach powstawały Stany Zjednoczone. Nie tylko jest to możliwe, ale jest to bardzo prawdopodobne. Wystarczy, że my nic nie będziemy robić. Sądy są niezwykle liberalne zawsze chętne takim "eksperymentom". Polityków lewicujących także nie brakuje. Prawdę mówiąc noszę się z zamiarem napisania o tym, w kontekście głosowania nad poprawką do konstytucji stanu Kalifornia w najblższych wyborach, choć nie jestem pewien, czy znajdę na to czas.szymon pisze:http://nczas.com/wiadomosci/ameryka-pol ... -koscioly/
Proszę o zapoznanie się z linkiem.
Czy to prawda? Czy to możliwe, czy ma to szansę przejścia?
Nie wierzę, że w takim społeczeństwie, zbudowanym na wolności, mogło dziać się coś takiego!
Adrian, z tym gorzej. Zdjęć jest sporo, to są zresztą znane symbole. Herb Krakowa i godło Polski. A wielkość można mniej-więcej wydedukować ze zdjęcia.Adrian_Malbork pisze:Witam Hiobie, mam prośbe
czy znasz moze wymiary tych wszystkich naklejek na Twoim trucku?chodzi mi o napisa Totus tuus, Herb Krakowa, orzełka na dachu i te zółte napisy na boku
przydałyby mi się bardzo
i jakbym mogl prosic fotki tych naklejek, szykuje cos i przydadzą mi się fotki
Pewnie będę. Jak w końcu pojadę, to mam nadzieję, że pobędę w Polsce ze dwa miesiące. Umówmy się od razu na czerwiec 2010, na zlot truckerów w Krakowie-Balicach.magnum93a pisze:Hiobie jak wpadniesz odwiedzić Polskę to pewnie nie będziesz miał czasu by się spotkać z forumowiczami
Na pewno jest to właściwy symbol. Kościoły wschodnich obrządków są także częścią Kościoła Katolickiego. Nawet, jak teraz większość z nich pozostaje w schizmie. Jednak nie wszystkie wschodnie Kościoły wypowiedziały posłuszeństwo papieżowi. Sam niedawno byłem na Mszy w greckokatolickim, unickim kościele w Charlotte.ar pisze:...
Chciałbym sobie kupić do domu ikonę przedstawiającą Chrystusa Pantokratora.
Podoba mi się właśnie taka stylistyka, wzornictwo i forma.
Tylko nie jestem przekonany czy ikona to właściwy symbol religijny w katolickim domu? Kojarzy mi się raczej z obrządkiem wschodnim - prawosłamiem lub grekokatolicyzmem.
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam,
Ar
Takar pisze:czy ikona to właściwy symbol religijny w katolickim domu?
Prawdę mówiąc, to ja mam w domu kopię właśnie tej ikony. Oprócz kilku innych. Oto parę zdjęć ścian mojego domu. :mrgreen:ar pisze:...
Chciałbym sobie kupić do domu ikonę przedstawiającą Chrystusa Pantokratora...
Ciągle zapominam. Jak będę pamiętał, to jasne. Nie ma problemu. Ta z dołu drzwi to chyba OOIDA, znajdziesz ją w Internecie. Na przykład tutaj:Adrian_Malbork pisze:Hiobie, a dałoby się chociaz te dwie? ta zólta na zderzaku i ta biała u dołu drzwi. z lupą czy czyms tamtak z bliska
z resztą sobie poradze, bo są do odczytania
TAKPiotrek_ pisze:Czy mp3 ze strony biblia-mp3.pl można pobierać na dysk?
Adrian_Malbork pisze:Witam!
Hiobie, to nie dokładnie to
chodzi mi o tą tak u dołu z boku volvo, jest jakby lupa i obok niebieski czy tam czerwony napis. na białym tle, taki prostokąt ;)
Niewiele o nich wiem. Mogę Ci podać jedną ciekawostkę: Na swych farmach mają generatory elektryczne, które napędzają dojarki elektryczne i jest to ich jedyna funkcja. W domach używają lamp naftowych i świec, ale w USA jest nielegalne dojenie krów ręcznie. A więc chcąc sprzedawać mleko, muszą oni używać elektrycznych dojarek, więc tylko w tym celu mają "odrobinę elektryczności".Nąki pisze:Hiobie a mogłbys cos napisac o amiszach ciekawi mnie jak oni zyja zgory dziekuje
Nie, nie zmieniam ani w ciągniku, ani w naczepie. Zresztą w USA niemal nikt nie zmienia opon na zimowe, ani w autach, ani w truckach. Może z wyjątkiem osób mieszkających w rejonach, gdzie są naprawdę duże opady śniegu. Wiem, że np. w Oregon i w stanie Washington wielu jeździ w zimie na oponach z kolcami, ale to są wyjątki.Adrian_Malbork pisze:Hiobie, coraz częsciej widuje się snieg na drogach usa. ;) jak to wygląda z oponami do trucka? musisz zmienic wszystkie zarowno w ciagniku jak i w naczepie?