Kochani,
W książce „Uwierzyłam miłości”, która jest dzienniczkiem duchowym siostry Leonii Nastał, autorka napisała m.in. takie słowa:
„Raz wieczorem, myśląc o Komunii św. następnego dnia, mówiłam Panu Jezusowi: Mój Jezu, jutro nastąpi wymiana w oddaniu się. Oddam Ci moje serce, Ty mi dasz swoje. Oddam Ci moją duszę, Ty mi dasz swoją. Naraz przejęło mnie do głębi zagadnienie: A za Bóstwo – cóż Panu Jezusowi oddam? ‘Nicość swoją’ – szepnął cichy głos” (s. 43-44).
W dziennikach duchowym prowadzonych przez świętych i błogosławionych można znaleźć prawdziwą mądrość. Pan Bóg jest przedziwny w swoich świętych! Siostra Leonia Nastał nie jest jeszcze ogłoszona ani świętą, ani błogosławioną. Obecnie toczy się jej proces beatyfikacyjny. Ale jej dziennik duchowy świadczy o jej świętości. I jestem przekonany, że jego lektura połączona z medytacją będzie wielkim pożytkiem dla każdego czytającego.
To tylko przykład, bo tak jest z każdym świętym i błogosławionym. Poznawanie ich życiorysów, a jeszcze lepiej ich własnych pism, jest wielkim pożytkiem duchowym. Dlatego bardzo do tego zachęcam nie tylko 1 listopada, kiedy czcimy Wszystkich Świętych, ale każdego dnia listopada i całym roku.
Niech Was i Wasze rodziny błogosławi Bóg wszechmogący, Ojciec, Syn i Duch Święty.