Autorem postu jest hiob
Goździki.
Goździki odkryłem całkiem niedawno i zdumiały mnie ich wspaniałe właściwości zdrowotne. Jak wiecie pewnie, ja w zasadzie jem tylko chleb i wodę, poza niedzielami, gdzie jem normalnie, ale dla goździków zrobiłem wyjątek i przegryzam je, jak tic-taki, cały dzień. Pewnie zjem ich każdego dnia ze dwadzieścia. A dlaczego? Znowu parę informacji z Netu:
Tutaj http://www.naturalneoczys...zeciwutleniacz/ można wyczytać:
Jak donoszą naukowcy – nie odmawiaj sobie grzańca doprawionego aromatycznymi goździkami! Przyprawa ta posiada bowiem bardzo silne właściwości antyutleniające. Na tym jednak goździkowe działanie się nie kończy…
Historia i pochodzenie
Goździki to nic innego jak ususzone w odpowiednich warunkach pąki kwiatów goździkowca korzennego. Drzewo to rośnie w klimatach tropikalnych i jest wiecznie zielone. Podobnie osoby, które rozsmakowały się w goździkach żyją dłużej i cieszą się przez długie lata młodością ducha i ciała. Pierwsi wykorzystali w lecznictwie goździki oczywiście Chińczycy. Już w III w.p. n. e. starożytni Chińczycy żuli przyprawę, by odświeżyć oddech i uśmierzyć ból zęba. Do Europy goździki trafiły dopiero w średniowieczu i do dnia dzisiejszego zaskakują szeroką gamą pozytywnego działania.
Oprócz innych właściwości gożdziki oczyszcają równiez organizm.
Odtruwająca moc goździków
Goździki są prawdziwą leczniczą bombą atakującą wolne rodniki. Liczne związki przeciw-utleniające bez wątpienia oczyszczają organizm z toksyn. Udowodniono, iż skutecznie eliminują z ustroju trucizny fenolowe i indolowe. Wymiatając wolne rodniki spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawaniu nowotworów. Dzięki własnościom dezynfekującym goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.
Wole rodniki przyczyną starzenia!
Doprowadzają do niszczenia struktury kwasów nukleinowych i błon komórkowych. Prowadzi to do zakłócenia naturalnych procesów biologicznych. Efektem tego są nowotwory i przyspieszone starzenie się organizmu.
Co sprzyja powstawaniu wolnych rodników?
1. Stres.
2. Toksyny wywodzące się z zanieczyszczonego środowiska.
3. Infekcje.
4. Nadmierne opalanie.
5. Wysoko przetworzone produkty spożywcze.
6. Tytoń.
7. Nieodpowiednia dieta.
Goździki – przepis na młodość
niszczą wolne rodniki, a więc są doskonałą profilaktyką licznych schorzeń,
przedłużają młodość,
ze względu na swoje silne działanie antyseptyczne likwidują infekcje i zapalenia,
ponadto grzane wino z dodatkiem goździków koi zszargane nerwy, ułatwia zasypianie i reguluje funkcje układu nerwowego,
wszystko to powoduje zmniejszenie ilości wolnych rodników w obrębie naszego organizmu.
Zastosowanie w lecznictwie
1. Zaleca się żucie goździków przez kilka minut zwłaszcza w okresie przeziębień. Zapobiega to licznym infekcjom górnych dróg oddechowych, gardła, a także eliminuje ryzyko zachorowania na grypę, anginę czy katar.
2. Goździki pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają apetyt.
3. Wykazują działanie wykrztuśne. Olejki eteryczne goździków rozrzedzają gęstą, zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszenie. Szczególnie poleca się więc je palaczom.
4. Działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
5. Wymiatają wolne rodniki. Zapobiegają zbyt szybkiej śmierci komórek organizmu i są doskonałą profilaktyką chorób nowotworowych.
Natomiast tutaj https://kwiatlotosu.wordpress.com/2011/ ... o-zdrowia/ czytamy:
Goździk to przyprawa niby popularna a jednak bardzo mało spożywana. Najczęściej możemy ja smakować w przyprawach do piernika, czy herbaty korzennej. Ale czy ktoś z Was próbował go spożywać zwyczajnie przygryzając jak cukierek? Wiem, wiem słodki to on nie jest, a jednak będę zachęcać. Może króciutko o pochodzeniu tegoż cudownego specyfiku. Nazwę ta przyprawa wzięła od podobieństwa do gwoździ. Uprawia się je na Madagaskarze, Sri Lance, Malezji, Grenadzie i w Indonezji. Największym jednak rejonem produkującym goździki jest wyspa Pemba koło Zanzibaru w Tanzanii, całkowicie pokryta goździkowymi ogrodami. Drzewa goździkowe osiągają do 20 metrów wysokości. Dojrzewają kilkanaście lat, a następnie owocują przez około pięćdziesiąt lat. Zamknięte, różowe pąki zbiera się jeszcze przed kwitnieniem, suszy się je na słońcu do uzyskania przez nie brązowej barwy. Goździki są jedną z popularniejszych przypraw jakie może kupić. Są to ususzone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w klimacie tropikalnym. Mają one ciemnobrunatną barwę oraz piekący smak i charakterystyczny zapach. Goździki mają przede wszystkim lecznicze właściwości – olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe. Goździki mają właściwości "odświeżania oddechu" w poradnikach można znaleźć informację, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu występującego po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Tę właściwość goździków znali już starożytni Chińczycy na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość. Ale nie o świeżości chciałam się tylko rozpisywać. Goździk spożywamy przynajmniej raz, a optymalnie 2 razy dziennie rano i na wieczór dokładnie rozgryzając np 3 sztuki . Tak aplikowany goździk zadba o to, by nigdy nie zrobiła się próchnica w zębach czy stan zapalny w dziąsłach. Olejki lotne zawarte w goździku, wyczyszczą organizm i przewód pokarmowy z wszelkich "zgnilizn" oraz wielu szkodliwych bakterii – dlatego mówi się, że działa antynowotworowo. Ponieważ eugenol zawarty w goździkach jest silnym antyoksydantem, już po miesiącu zauważycie zdrowszą skórę, czystszą jaśniejszą cerę, zdrowsze włosy i skórę głowy oraz jaśniejszy umysł. Jeśli macie problem z migrenami na tle zanieczyszczenia organizmu i zmęczenia nadmiarem pracy – goździk stopniowo oczyści organizm, odblokuje kanały energetyczne i spowoduje odejście bóli głowy. Osoba spożywająca goździki systematycznie ma jaśniejszą, klarowną aurę bez tzw. zacieków powstałych z życia w energetycznym smogu. Z takim goździkiem oswajamy się i spożywamy już na stałe:) przynajmniej te 3 razy w tygodniu najlepiej zamiast cukierka:) Przeciwwskazaniem do spożywania tej ostrej przyprawy jest owrzodzenie żołądka, nadmienię też w tym momencie, że osoby ze skłonnością do wrzodów, mają szansę spożywając goździki ochronić się przed bakteriami powodującymi owrzodzenia. Także warto zapobiegać.
Goździki
-
- Administrator
- Posty: 84
- Rejestracja: 24-05-18, 08:16
Re: Goździki
Goździki są zdrowe, ale wszystkiego co za dużo, to niezdrowo.
Przede wszystkim eugenol z goździków rozrzedza krew, a więc mogą zwiększac krwawienia (szczególnie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny być ostrożne).
Goździki są też częstym alergenem. I zawierają toksyny - mogą powodować duszność, nudności, wymioty oraz ból gardła. Także osoby chore na padaczkę muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem napadów.
Przede wszystkim eugenol z goździków rozrzedza krew, a więc mogą zwiększac krwawienia (szczególnie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny być ostrożne).
Goździki są też częstym alergenem. I zawierają toksyny - mogą powodować duszność, nudności, wymioty oraz ból gardła. Także osoby chore na padaczkę muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem napadów.